Zlinka, orășelul rusesc rămas contaminat după catastrofa de la Cernobîl în care nu ar trebui să locuiască nimeni, dar care se repopulează

16 septembrie 2021, 17:45

Și după 35 de ani, urmările catastrofei de la Cernobîl se fac încă simțite. Este suficient să ieși de pe cărarea obișnuită și dozimetrul îți arată că nivelul de radiații depășește de câteva ori limita admisă.

SERGHEI SOIZOV, profesor: Mă uit la aparate şi observ că se întâmplă ceva. Studenţii mei vin la mine nedumeriţi şi îmi spun – „Serghei Vladimirovici, nu putem să reglăm aparatele”.

După explozia de la Cernobîl, o suprafață de 12 mii de kilometri pătrați din vestul Rusiei a fost declarată zonă contaminată. Autoritățile de atunci nu au evacuat populația.

SERGHEI SOIZOV, profesor: Oamenii au inspirat acest fum radioactiv. Au făcut grătare şi au mâncat de pe cărbuni radioactivi. Vă daţi seama la ce pericol teribil şi-au expus organismul?

În urmă cu 6 ani, orășelul Zlinka a pierdut statutul de zonă contaminată. Localnicii au pierdut și ei stimulentele financiare și mulți au plecat care încotro.

DIMITRI VORONOVSKI, preot: Fabricile care funcţionau atunci: de chibrituri, de mobilă, au fost închise. Oamenii se plâng că nu au un serviciu, nu sunt locuri de muncă.

Alte familii, dimpotrivă, au căutat să se stabilească în Zlinka. Elena Ignatenko a venit cu familia din Kârgâzstan, ignoră radiațiile și spune că aerul de aici este cu mult mai curat decât cel din stepele asiatice.

ELENA IGNATENKO, localnică: Nu ne-a fost frică. Ne-au prevenit totuşi că este ceva, ceva este … Radiaţii, neradiaţii, noi nu am simţit nimic.

În ciuda afecțiunilor oncologice care sunt cu mult mai numeroase, localnicii din Zlinka au învățat să trăiască cu radiațiile și rămân pe pământul lor.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite