„Ziua Z”, ziua care a schimbat lumea. Ceremonii pe coasta britanică, la Portsmouth, la 75 de ani de la Debarcarea din Normandia

5 iunie 2019, 20:18

În cea mai mare operațiune militară a tuturor timpurilor au debarcat pe plajele Normandiei soldați ai forțelor aliate, americani, britanici, canadieni, olandezi, polonezi, belgieni și francezi pentru a restabili pacea în Europa. 4400 au murit în Ziua Z, pe 6 iunie 1944.

Un număr similar de militari au fost implicați în ceremoniile de comemorare,  alături de 300 de veterani, toți peste 90 de ani, și lideri politici ai lumii.

Au fost strategii discursive diferite și evenimente simbolice pentru marcare a 75 de ani de la declanșarea campaniei americane de salvare a Europei de pericolul nazismului.

Președintele Trump a citit o rugăciune, rostită de predecesorul sau din acel moment, Franklin Roosevelt, iar regina Elisabeta le-a mulțumit veteranilor pentru sacrificul lor.

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a afirmat că prezența ei la ceremonii reprezintă un simbol al transformării și reconcilierii europene după cel de-al Doilea Război Mondial.

A fost semnat și un document de către liderii prezenți la ceremonii, care promit să lucreze împreună pentru a rezolva tensiunile internaționale în mod pașnic.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite