Ziua în care dictatorul a fugit, ziua Victoriei Revoluției Române. Eroii din 22 decembrie 1989 au fost comemorați la 33 de ani de la Revoluție

22 decembrie 2022, 08:23

În jur de 100 de revoluționari și rude ale celor uciși în decembrie 1989 au participat la ceremoniile de comemorare din Capitală. Oamenii s-au strâns în Piața Revoluției, la Radiodifuziune și la Televiziunea Română.

Președintele țării a transmis un mesaj cu ocazia Zilei Victoriei Revoluției Române. Klaus Iohannis a subliniat că, după 33 de ani, justiția din România nu a fost în stare să găsească vinovații pentru masacrele din decembrie 1989.

În vara acestui an, Parchetul General a trimis din nou dosarul Revoluției la Înalta Curte pentru a fi judecat. Printre inculpați se numără fostul președinte Ion Iliescu și Gelu Voican Voiculescu, fost vicepremier.

În urmă cu 33 de ani, în jur de 100.000 de oameni s-au strâns în fața Comitetului Central al PCR. Imediat după ora 12.00, dictatorul a fugit cu un elicopter care a decolat de pe clădirea CC-ului. Ulterior, el a fost prins undeva în apropiere de Târgoviște. Manifestanții au ocupat clădirea Comitetului Central și sediul TVR.

Seara au început luptele în jurul Comitetului Central și în apropierea Televiziunii. În Revoluție și-au pierdut viața 1166 de oameni. Cei mai mulți au murit după 22 decembrie, după fuga dictatorului.

–––––––––––––––––––––––

O slujbă de pomenire a eroilor Revoluției are loc la Troița Parașutiștilor, din curtea Televiziunii Române.

22 decembrie 1989 a fost ziua victoriei pentru revoluția anticomunistă. O zi a jertfei și a speranței. Țara întreagă a strigat libertate și a aflat de la Televiziunea Română că dictatorul Nicolae Ceaușescu a fugit. Ca în fiecare an de atunci, la troița din fața instituției, revoluționari și urmași ai eroilor i-au comemorat pe cei care au pierit în acele zile.

 

În Piața Revoluției, din Capitală, a avut loc o ceremonie de comemorare a memoriei celor ce și-au pierdut viața în evenimentele din urmă cu 33 de ani.

La 22 decembrie 1989, mulţi bucureşteni au ieşit în stradă să ceară socoteală dictatorului pentru sângele vărsat cu o zi înainte.

Mulţimea a ocupat Piaţa Palatului, iar dictatorul a fugit de pe sediul Comitetului Central cu un elicopter.

Revoluţionarii au intrat în televiziune, iar din studioul 4 au transmis mesajul înlăturării de la putere a lui Nicolae Ceauşescu.

 

În timpul Revoluției Române din 1989,  1166 de oameni și-au pierdut viața, iar aproape 5000 au fost rănite. Cele mai multe decese s-au înregistrat după data de 22 decembrie.

CITEȘTE ȘI: Iohannis: Neînfăptuirea actului de justiţie cu privire la crimele din timpul Revoluţiei – punct nevralgic al societăţii noastre

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă