Ziua Veteranilor. 29 de militari români, uciși și 180 răniți, în Afganistan sau Irak

11 noiembrie 2018, 13:57

Caporalul Marcel Neagu este veteran din Afganistan. Nu va uita niciodată ziua de 25 septembrie 2016.

Patrula împreună cu camarazii săi într-un vehicul militar Emerald lângă Kandahar.

Marcel era „top cover”, adică militarul care stă deaspura vehiculului cu mitraliera grea. Mașina a trecut peste o mină și vehicolul a fost aruncat în aer.

A fost trasportat și operat de urgență la baza Rammstein din Germania. Continuă recuperarea, iar anul acesta s-a înscis în echipa Invictus la tir cu arcul.

Marcel speră să câștige medalii în anii următori ca și camarazii săi.

Veteranii au fost comemorați azi prin depuneri de coroane de către Ministrul Apărării și comandantul Armatei.

„Este o zi plină de încărcătură simbolică – pe de o parte este ziua în care acum 100 de ani se semna armistiţiul şi practic lua sfârşit prima conflagraţie mondială, pe de altă parte este Ziua Veteranilor şi vreau să vă spun că este o zi foarte complicată pentru noi, pentru că ne gândim cu pioşenie, cu deosebit respect, la cei 29 de eroi ai Armatei României căzuţi după 1990 în teatrele de operaţii. Sunt 29 de militari români care au arătat că, uneori, libertatea este foarte scumpă şi care au căzut sub drapel făcându-şi datoria pentru această ţară”, a spus Fifor, care a participat, duminică, în Parcul Tineretului, la ceremonia organizată la Monumentul Eroilor căzuţi în teatrele de operaţii şi pe teritoriul României.

Semnificaţia acestei zile pentru Armata României este legată şi de faptul că, pe data de 11 noiembrie 2003, a căzut la datorie sublocotenentul post mortem Iosif Silviu Fogoraşi, primul militar român ucis în  Afganistan.

După 1990, România a pierdut  29 de militari în misiunile executate în teatrele de operaţii, iar alţi peste 180 au fost răniţi.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite