Ziua Unităţii în Ucraina. Zelenski: Ne spun că 16 februarie va fi ziua atacului. Noi vom face din această zi o zi a unității

16 februarie 2022, 11:48

Înainte de a merge la ceremoniile oficiale, președintele Zelenski a înregistrat un mesaj video acasă și le-a spus ucrainenilor că nimeni nu îi poate apăra mai bine decât se pot apăra singuri.

„Vă doresc o Zi a Unităţii fericită, dragii mei albaştri-galbeni, o zi fericită a Unităţii Ucrainei, de la est la vest, şi de la nord la sud.”

După zvonurile că invazia rusă va începe miercuri, şeful statului le-a cerut cetăţenilor să arboreze drapelul ţării şi panglici în culorile naţionale, galben şi albastru şi să demonstreze astfel lumii unitatea poporului.

De Ziua îndrăgostiţilor, președintele Zelenski şi soţia sa au postat un mesaj pe o rețea de socializare.

Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei: Bună seara tuturor! Este 14 februarie 2022. Eu şi soţia înregistrăm acest video cu un motiv. Este important pentru noi să arătăm tuturor că suntem împreună şi că suntem acasă, în Ucraina.

Olena Zelenska, prima doamnă a Ucrainei: Vrem să vă transmitem tuturor urări de Valentine’s Day. Şi vrem să vă spunem: iubiţi-vă unii pe alţii şi să iubim Ucraina.

Marţi seara, Ucraina a fost ţinta unui masiv atac cibernetic. Au fost blocate informatic Ministerul Apărării şi două dintre cele mai importante bănci de la Kiev.

Un diplomat european a declarat că incidentul este îngrijorător, deoarece un atac cibernetic poate precede o invazie.

Pe de altă parte, Rusia afirmă că a început retragerea militară din apropierea frontierei cu Ucraina, întrucât exercițiile armatei s-au încheiat.

Ministerul rus al Apărării a prezentat o serie de filmări cu ceea ce Moscova numește „retragerea militarilor în zonele de dinaintea începerii exercițiului”. Însă, deocamdată, Occidentul e sceptic.

Analiștii occidentali atrag atenția că, de câte ori spune că se retrage, Rusia lasă, de fapt, unități în teren.

Potrivit acelorași analiști, pericolul războiului nu a trecut, situația se menține critică toată luna februarie.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite