Ziua Unirii Principatelor Române, celebrată la Iaşi. Mii de oameni s-au prins în Hora Unirii

24 ianuarie 2018, 12:15

În programul manifestărilor de la Iaşi au fost incluse depuneri de coroane la monumentul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, parada militară, dar și Hora Unirii și spectacole.  Seara va avea loc retragerea cu torțe.

159 de ani de la Unirea Principatelor, minus 10 grade în termometre și niciun demnitar din conducerea statului la evenimentele din dulcele târg. Iașul a sărbătorit astăzi singur momentul fără de care „România dodoloață” și implicit centenarul unirii nu ar fi existat.

Iașiul a primit din partea Casei Regale titulatura onorifică de Oraş Regal, iar câteva sute de tineri basarabeni au desfășurat în Piața Unirii un simbolic drapel tricolor de peste 100 de metri.

Astăzi se împlinesc și 10 ani de la înfrățirea dintre Iași și Chișinău.

După discursuri și depuneri de coroane, ieșenii s-au prins în Hora Unirii, primarul Mihai Chrica dându-și mâna cu majestatea Sa Margareta, custodele coroanei.

Iar în Gara a ajuns Trenul Unirii, plecat din București miercuri dimineață.

Pasageri sunt membri ai Clubului Pasionaților Feroviari și ai comunității de cicloturiști.

Aceștia din urma au format o horă a unirii pe două roţi. Trenul se va reîntoarce în miercuri seară în Capitală.

În Piața Unirii au fost prezenți membri ai Casei Regale a României – Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei Române și Principele Radu.

După ceremonia din Piaţa Unirii, altețele lor au depus coroane de flori la statuia Regelui Ferdinand și la portretul Regelui Mihai din incinta primăriei.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă