Ziua Unirii Principatelor Române, celebrată la Iaşi. Mii de oameni s-au prins în Hora Unirii

24 ianuarie 1859 este ziua în care a devenit real visul românilor de a se uni într-o singură ţară. Principatele Române au desființat granița de la Focşani şi au făcut Mica Unire. Iar românii de pe ambele maluri ale Milcovului au jucat Hora Unirii. Acum, în anul centenarului Marii Uniri, ziua de 24 ianuarie are semnificații şi mai puternice, iar Hora Unirii este simbolul bucuriei împlinirii unui ideal istoric. Iași, orașul care în 1859 a renunțat la statutul de capitala a Moldovei, a dat astăzi tonul sărbătorii cu parada militarilor, o mare hora şi cântece tradiţionale.

24 Ianuarie 2018, 12:15 (actualizat 24 Ianuarie 2018, 14:38) Știrile TVR |
Hora unirii la Iasi
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

În programul manifestărilor de la Iaşi au fost incluse depuneri de coroane la monumentul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, parada militară, dar și Hora Unirii și spectacole.  Seara va avea loc retragerea cu torțe.

159 de ani de la Unirea Principatelor, minus 10 grade în termometre și niciun demnitar din conducerea statului la evenimentele din dulcele târg. Iașul a sărbătorit astăzi singur momentul fără de care „România dodoloață" și implicit centenarul unirii nu ar fi existat.

Iașiul a primit din partea Casei Regale titulatura onorifică de Oraş Regal, iar câteva sute de tineri basarabeni au desfășurat în Piața Unirii un simbolic drapel tricolor de peste 100 de metri.

Astăzi se împlinesc și 10 ani de la înfrățirea dintre Iași și Chișinău.

După discursuri și depuneri de coroane, ieșenii s-au prins în Hora Unirii, primarul Mihai Chrica dându-și mâna cu majestatea Sa Margareta, custodele coroanei.

Iar în Gara a ajuns Trenul Unirii, plecat din București miercuri dimineață.

Pasageri sunt membri ai Clubului Pasionaților Feroviari și ai comunității de cicloturiști.

Aceștia din urma au format o horă a unirii pe două roţi. Trenul se va reîntoarce în miercuri seară în Capitală.

În Piața Unirii au fost prezenți membri ai Casei Regale a României - Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei Române și Principele Radu.

După ceremonia din Piaţa Unirii, altețele lor au depus coroane de flori la statuia Regelui Ferdinand și la portretul Regelui Mihai din incinta primăriei.

 

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 33°C 34°C
IASI 27°C 27°C
CLUJ 27°C 29°C
CONSTANTA 30°C 30°C
CRAIOVA 32°C 33°C
BRASOV 26°C 29°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI