Ziua Sfântului Patrick – sărbătoarea irlandezilor din întreaga lume și Ziua Națională a Irlandei

17 martie 2019, 10:22

La origini o sărbătoare catolică, Saint Patrick’s Day este, în timpurile noastre, o zi dedicată întregii culturi irlandeze şi marcată în ţări din lumea întreagă.

Prima paradă s-a desfăşurat în 1762 în Statele Unite  şi a fost organizată de imigranţi irlandezi, în semn de sfidare faţă de aristocraţia de origine engleză.

E o sărbătoare zgomotoasă şi colorată. Are loc câte o paradă în fiecare ţară care găzduieşte comunităţi de irlandezi. Iar la defilările din Irlanda vin oameni din lumea întreagă. Participanţii sau spectatorii se îmbracă în verde sau poartă cel puţin un obiect colorat aşa.

(w400) Sfântul P

Născut în jurul anului 385, în Britania, Sf. Patrick a fost răpit şi dus în Irlanda, în jurul vârstei de 16 ani. Şase ani a durat captivitatea sa, timp în care, de două ori a încercat să fugă, dar a fost prins; a treia oară a reuşit să scape, întorcându-se în locurile natale, unde a devenit preot. A descoperit religia creştină în timpul anilor de sclavie. Şi-a desăvârşit educaţia religioasă în Franţa, la Mănăstirea Saint Honorat de lângă Cannes. A fost timp de mai mulţi ani ucenicul episcopului Gherman din Auxerre, care l-a hirotonit diacon, preot şi episcop. În anul 432, a fost trimis în Irlanda, pentru a-i creştina pe irlandezi.

Până la moartea sa, la 17 martie 461 (unele surse arată anii 480 sau 492), şi-a continuat viaţa clericală convertindu-i pe irlandezi la creştinism şi întemeind o episcopie. Sfântul Patrick a folosit simbolul trifoiului pentru a ilustra dogma Sfintei Treimi, prin cele trei frunze unite într-o singură tulpină explicând conceptul unui singur Dumnezeu în trei persoane, notează Agerpres, care citează www.calendar-ortodox.ro.

(w300) Trifoiul,

Marcată prin procesiuni în secolele IX-X, Ziua Sfântului Patrick a fost recunoscută ca sărbătoare religioasă de Biserica Catolică în secolul al XVII-lea. În 1631, papa Urban al VIII-lea a inclus-o în calendarul creştin al sărbătorilor.

În 1903, Ziua Sfântului Patrick a devenit Ziua naţională a Republicii Irlanda, iar în noiembrie 1995, guvernul Irlandei a fost iniţiatorul Festivalului Sfântului Patrick, care are loc, în fiecare an, la Dublin, potrivit www.stpatricksfestival.ie. În 2019, Festivalul Sfântului Patrick de la Dublin se desfăşoară în perioada 14-18 martie.

Toate manifestările din întreaga lume prilejuite de Ziua Sfântului Patrick sunt unice, însă au elemente comune, simboluri care definesc însuşi spiritul irlandez: trifoiul,  crucea celtică (ce îmbină tradiţii păgâne şi creştine), spiriduşul (leprechaun), un personaj imprevizibil şi mereu pus pe şotii, venerat de irlandezi, şi nu în ultimul rând, culoarea verde.

Toţi irlandezii poartă haine verzi în această zi, dar şi accesorii în aceeaşi culoare, precum pălării, panglici şi un trifoi prins de haine sau pictat pe faţă. Se pare că trifoiul şi panglicile verzi erau asociate sărbătorii încă din secolul al XVII-lea.

Astăzi, în parade se pot vedea cele mai ciudate machiaje, face-paint şi combinaţii vestimentare şi accesorii – ochelari verzi supradimensionaţi, costumaţii de inspiraţie celtică, peruci verzi, pene, pălării ş.a. Nu lipsesc nici accesoriile pentru copii, animale sau chiar maşini. Totodată, sunt pregătite diferite feluri de mâncare şi băutură, în special bere, în aceeaşi culoare a sărbătorii.

Societatea caritabilă irlandeză din Boston a organizat în Statele Unite ale Americii, la 17 martie 1737, prima manifestare prilejuită de Ziua Sfântului Patrick. În New York, prima celebrare a sfântului a avut loc în 1756, la taverna ”Crown and Thistle”, iar prima paradă a avut loc la 17 martie 1762. Parada a fost organizată de către soldaţii irlandezi care activau în colonii.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

Ziua Sfântului Patrick, patronul spiritual al irlandezilor