Ziua Regalității, celebrată fără evenimente anul acesta. Cum arăta 10 Mai odinioară

10 mai 2020, 20:30

10 Mai are o triplă semnificație în istoria noastră. Se referă la începutul domniei lui Carol 1 în 1866, la obținerea independenței de stat în 1877 de sub dominația otomană și la declararea României Regat în 1881. În ultimii ani, sărbătoarea era marcată de familia regală la Palatul Elisabeta printr-un garden party. Acum, Custodele Coroanei Române, Margareta, a transmis un mesaj.

Un mesaj de Ziua Regalității a venit și de la premierul Ludovic Orban: „Familia Regală a României a fost mereu aproape de români. Membrii săi au luptat, din tristul exil, împotriva dictaturii care a îngenuncheat țara, iar în perioada post-decembristă au fost adevărați ambasadori ai intereselor României.”

Cum arăta 10 mai altădată? De dimineață, bubuitul tunurilor din Dealul Spirii dădea tonul sărbătorii. La ferestre erau flori, pe stâlpi tricolorul, portretele regelui Carol I și al reginei Elisabeta erau afișate în vitrinele magazinelor. Cortegiul de paradă cu familia regală în trăsuri de gala pleca de la palatul de pe Calea Victoriei până la Mitropolie.

Vreme de 8 decenii,10 mai a fost și ziua națională a României până în 1947, când monarhia a fost înlăturată de regimul comunist.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite