Ziua Oraşului Cernăuţi. 613 ani de la prima atestare documentară

Unul dintre cele mai frumoase oraşe ale Bucovinei, oraşul lui Eminescu, Cernăuţi împlineşte 613 ani de la prima atestare documentară. Nici anul acesta, pandemia nu a fost un impediment pentru organizarea evenimentelor festive.

04 Octombrie 2021, 08:34 (actualizat 04 Octombrie 2021, 09:33) Știrile TVR |

Cele peste şase secole de existenţă a oraşului Cernăuţi au fost sărbătorite cu programe artistice impresionante, spre deliciul oamenilor care au profitat de vremea frumoasă de toamnă şi au venit să le urmărească.

Înainte de a fi marcată Ziua Oraşului, la Cernăuţi a avut loc un eveniment istoric pentru toţi românii: inscripţia în limba română de pe Palatul Naţional, dată jos acum 77 de ani de către sovietici, a fost repusă acum la locul său.

Adevărul a triumfat după 2 ani, timp în care conducerea Centrului Cultural Român "Eudoxiu Hurmuzachi" a adresat nenumărate demersuri în acest sens autorităţilor. Oraşul Cernăuţi a devenit parte a României în anul 1918, când Austro-Ungaria s-a dezmembrat.

În iunie 1940 a fost ocupat de Armata Roșie a URSS, împreună cu Bucovina de Nord alipită Republicii Sovietice Socialiste Ucrainene în urma pactului Ribbentrop-Molotov. După destrămarea URSS, Cernăuți a devenit parte a Ucrainei independente.

 

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 6°C 7°C
IASI 4°C 5°C
CLUJ 4°C 5°C
CONSTANTA 7°C 10°C
CRAIOVA 6°C 5°C
BRASOV 5°C 7°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI