Ziua Națională a României celebrată printr-un schimb de exponate între Muzeul Naţional Cotroceni şi Art Safari. Tema – Două regine, un singur Palat

Afiș expoziția „Două regine un singur Palat!”
Afiș expoziția „Două regine un singur Palat!”
28 noiembrie 2022, 19:15

Printre exponatele ce vor putea fi admirate în Palatul Dacia-România se numără obiecte preţioase comandate de Regina Maria a României, în urmă cu peste 100 de ani, alături de artă regală de la Victoria and Albert Museum din Londra.

„Unde se potrivesc mai bine comorile regale decât la Palat? Vă invităm să descoperiţi în Palatul Dacia-România pocale, pahare, carafe, cupe cu picior clasate Tezaur care fac parte dintr-un set de masă din cristal aurit comandat de Regina Maria acum mai bine de un secol, precum şi alte obiecte foarte valoroase care au aparţinut familiei regale din România, alături de artă regală adusă de la Victoria and Albert Museum, Londra. Ne bucurăm să celebrăm astfel Ziua Naţională a României şi mulţumim Muzeului Naţional Cotroceni pentru deschiderea faţă de acest parteneriat”, afirmă Ioana Ciocan, CEO Art Safari şi comisar al României la Bienala de la Veneţia.

Lucrările care vor putea fi admirate la Art Safari includ „Portretul Principesei Maria”, de Costin Petrescu (1872 – 1954), tabachera din argint a Regelui Ferdinand I sau câteva piese din serviciul de masă din cristal în stil Neobizantin, comandat de Principesa Maria, viitoarea regină – carafă cu dop, bol, cupe cu picior, pahare, pocale, pocal cu picior înalt.

Serviciul neobizantin clasat Tezaur era frecvent folosit la dejunurile şi dineurile regale luate la masa rotundă în stil bizantin şi celtic din Sufrageria Regală Cotroceni. Toate piesele serviciului sunt aurite, pictate cu un bogat decor trasat cu peniţa în nuanţă de roşu cărămiziu şi sunt decorate cu caboşoane (pietre semipreţioase) de diferite forme, dimensiuni şi culori. Pe cupele cu picior sunt conturate şi elemente zoomorfe: peşti, pasărea Phoenix, leu și acvilă.

Programul de vizită la Art Safari este de joi până duminică (12,00 – 21,00) până pe 11 decembrie. În fiecare vineri şi sâmbătă, se organizează Night Tours, între orele 22,00 şi 1,00.

Muzeul Naţional Cotroceni poate fi vizitat de marţi până duminică, între orele 9,00 – 17,00, doar pe bază de programare cu 24 de ore înainte.

Biletele pot fi achiziţionate online sau la intrare. Online, tichetele pot fi achiziţionate de pe site-ul Art Safari. Biletul Art Safari oferă acces şi la Muzeul Naţional Cotroceni.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite