Ziua Națională a Franței, sărbătorită și în România. Recepție la Ambasada de la București

Ziua Franței este marcată și la Bucureşti. Ca în fiecare an, Ambasada acestei ţări a organizat o recepţie, cu oaspeţi de marcă, români şi francezi. Sărbătoarea a stat sub semnul unui dublu centenar: cel al Primului Război Mondial și cel al României Mari. A participat și președintele României, Klaus Iohannis. TVR 1 a transmis în direct evenimentul, într-o Ediție Specială.

14 Iulie 2018, 12:16 (actualizat 14 Iulie 2018, 19:37) |
Ziua Franței, sărbătorită și la București
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Prietenia pentru Franța a adus împreună la recepția oferită de Ambasadă o listă foarte diversă de invitați: de la parlamentari, membri ai guvernului, studenți, artiști, până la Adrian Năstase și Laura Codruța Kovesi.

La prima apariție publică după revocare, fosta șefă DNA s-a întreținut cu mai mulți diplomați străini și cu Procurorul General Augustin Lazăr.

Sociabili, ministrul de Externe și ministrul Culturii au încercat să suplinească absența premierului și a liderilor coaliției de guvernare, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu.

Anul acesta, evenimentul este sub semnul Centenarului Primului Război Mondial. Francezii sărbătoresc 100 de ani de la încheierea Primului Război Mondial, România sărbătorește 100 de ani de la Marea Unire.

Ambasada Franței la București a organizat o expoziție specială, în colaborare cu Arhivele Naționale Române, în care sunt elogiate personalități din România și din Franța care și-au adus contribuția la Primul Război Mondial.

Președintele Klaus Iohannis și Ambasadorul Franței în România, Michèle Ramis, au vorbit și despre sezonul România-Franța dedicat Centenarului României, care va fi inaugurat în prezența președintelui României și președintelui Franței, în noiembrie, la Paris.

Michèle Ramis, Ambasadorul Franței în România: În cadrul mandatului încredinţat de preşedintele Republicii Franceze, Emmanuel Macron, mă străduiesc, cu energie şi convingere, să duc mai departe această relaţie franco-română. Vizita preşedintelui Republicii Franceze la Bucureşti, pe 24 august 2017, una dintre primele sale deplasări într-o ţară membră a Uniunii Europene, a dat un nou impuls relaţiei noastre (...) Vedem în România un partener de prim plan, salut munca noastră comună cu autoritățile române. Președinția română a Consiliului UE în primul semestru din 2019 va avea de condus dezbateri importante. Ea va oferi României posibilitatea de a contribui și la discuția privitoare la viitorul Europei în cadrul căreia summit-ul de la Sibiu va constitui o etapă crucială. Suntem și ămânem alături e România pentru a contribui la succesul acestei președinții (...) Avem nevoie de o Europă care își protejează cetățenii. Schimburile noastre comerciale s-au dublat în ultimii 10 ani. Îmi exprim dorința ca perioada următoare să permită țărilor noastre să conlucreze mai strâns.

Președintele României, Klaus Iohannis: Națiunea română va rămâne veșnic recunoscătoare Franței, care, prin misiunea militară franceză condusă de Generalul Berthelot, a venit alături de noi în momentele cele mai dificile din istoria noastră și a contribuit, prin credința în victorie și atașamentul pentru cauza libertății, la făurirea idealului național al Marii Uniri (...). 2018 este anul în care vom marca împreună Centenarul prin organizarea Sezonului România - Franța, pe care voi avea privilegiul să-l inaugurez împreună cu Președintele Macron, la Paris, la sfârșitul lunii noiembrie (...)  De 10 ani există între țările noastre un Parteneriat Strategic solid în toate domeniile, pe care ne dorim să-l aprofundăm și, în același timp, să-i dăm mai multă concretețe (...)Prietenia româno-franceză este specială și datorită celor două comunități deja tradiționale, care acționează ca adevărați ambasadori în viața de zi cu zi. Comunitatea română din Franța a demonstrat că este un contribuitor important la dinamica economică și socială a societății franceze, iar comunitatea franceză din România, și mulți dintre ei se află astăzi aici, și mă bucură acest lucru, este o comunitate vivace, activă în mediul economic și nu numai (...) 14 iulie a devenit și o sărbătoare a valorilor democratice care ne unesc: atașamentul față de idealul de libertate, determinarea de a lupta pentru ca fiecare cetățean să poată reuși în viață și în societate - ceea ce numim egalitate - și convingerea că nimeni nu trebuie lăsat în voia sorții, și anume fraternitatea. La mulți ani! Vive la France! Vive la Roumanie!

Atmosfera a fost relaxată. Sărbătoarea a stat și sub semnul Campionatului Mondial de Fotbal. În finala de duminică, Franța va întâlni Croația. Ambasadorul Croației la București a venit îmbrăcat cu un tricou al naționalei țării sale. Iar președintele Klaus Iohannis a urat succes echipei Franței, în finalul discursului său.

La Paris, Ziua Națională a Franței a fost marcată printr-o paradă militară, deschisă de președintele Emmanuel Macron.

Au fost luate măsuri de securitate excepționale: 12 mii de polițiști și jandarmi au fost mobilizați numai la Paris, pentru siguranța populației, ajutați de imagini surprinse de drone. Și în marile orașe ale Franței sunt numeroase festivități dedicate Zilei Naționale.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 16°C 16°C
IASI 15°C 17°C
CLUJ 12°C 12°C
CONSTANTA 13°C 14°C
CRAIOVA 14°C 14°C
BRASOV 12°C 13°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI