CORESPONDENȚĂ DE LA BRUXELLES

Ziua Națională a României, sărbătorită peste hotare. Studenții români din Belgia i-au învățat pași de dans popular pe colegii lor străini

Studenții români din Belgia au sărbătorit Ziua Națională alături de colegii lor străini, pe care i-au chemat să îi învețe pașii dansurilor noastre populare și i-au îndemnat să guste cele mai alese bunătăți de acasă. Un reportaj de Lucian Pîrvoiu.

01 Decembrie 2017, 10:45 (actualizat 01 Decembrie 2017, 15:30) |

Seara a început cu o serie de dansuri din mai toate zonele țării.

Studenții străini prezenți la sărbătoare, dar și seniorii pasionați de România au avut ocazia să deprindă pașii din dansurile noastre populare.

"A fost mai greu la început, dar am găsit ritmul şi am reuşit să dansez cu toate fetele", spune Kevin Malgarini.

Responsabili cu voia bună au fost membrii ansamblului Zamfira al Casei de cultură belgo-română.

Ansamblul Zamfira este format din români care trăiesc la Bruxelles, dar nu numai.

Peter Banach, dansator în ansamblul Zamfira: "Soţia e româncă şi m-a adus în acest grup, unde ne distrăm. Sunt născut în Olanda, dar mama e poloneză, iar cultura polonă şi cea română au similitudini".

Sărbătoarea continuă și astăzi, când studenții români au pregătit o proiecție de film.

ACTUALIZARE Și românii din Spania sărbătoresc Ziua Națională. Multe asociații au anunțat evenimente culturale și spectacole cu muzică folclorică. O parte dintre acestea au avut deja loc, mai ales în regiunea Madrid. De 1 Decembrie sunt organizate mai multe manifestări de acest fel la Paris și Bruxelles. Cu detalii, corespondenții noștri Felix Damian, Mihaela Antoche și Lucian Pîrvoiu.

VIDEO
Românii din Spania sărbătoresc Ziua Națională
Românii din Spania sunt astăzi la muncă, transmite Felix Damian. Dar pentru toți 1 Decembrie este  o zi specială.

Copiii de la cursul de limbă română din Madrid au oferit ieri un spectacol, iar astăzi o asociație românească, în colaborare cu o asociație spaniolă, organizează în Arganda del Rey, unde români reprezintă 20% din populație, un spectacol folcloric și o paradă de costume naționale.

La multe din aceste evenimente sunt invitate și oficialități spaniole.

Ambasada României de la Madrid îi invită mâine pe compatrioți la un concert cu Narcisa Suciu. Reprezentanța a anunțat de asemenea activități pentru copii la sediul instituției.

VIDEO
Mihaela Antoche transmite de la Paris
Chiar dacă sunt atât de departe și nu se află în comunități mari de români din Franța, conaționalii noștri au ales să-și schimbe pozele de profil de pe rețelele de socializare punând tricolorul și să marcheze în acest fel Ziua Națională.

Traducătoarea și jurnalista Cristina Hermeziu i-a povestit corespondentului nostru, Mihaela Antoche, că astăzi va citi o carte în limba română alături de fiul ei, pentru că nu a uitat să viseze în limba română, chiar dacă vorbește într-o limbă de împrumut.

VIDEO
Lucian Pîrvoiu transmite de la Bruxelles
În Belgia sunt 130 de mii de români. 30 de mii sunt doar la Bruxelles.

Mâine, una dintre asociațiile de români va organiza o horă în jurul celebrului monument Atomium de la Bruxelles.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 11°C 8°C
IASI 6°C 2°C
CLUJ 4°C 2°C
CONSTANTA 15°C 13°C
CRAIOVA 6°C 6°C
BRASOV 7°C 5°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI