Ziua Muncii, în plină criză de coronavirus

1 mai 2020, 20:03

România are 5 milioane de angajați, dintre care cei mai mulți lucrează în companii private mici și mijlocii. În februarie, înainte de declanșarea epidemiei, aveau, în medie, un salariu net de 3.200 de lei. De atunci însă lucrurile s-au schimbat. S-au pierdut bani din salarii și s-au pierdut locuri de muncă.

275 de mii de contracte au încetat, arată datele Ministerului Muncii. Alte 725 de mii sunt suspendate, după ce patronii și-au trimis angajații în șomaj tehnic și le plătesc, în general, 75% din salariu. Net, înseamnă aproape 2400 de lei pe lună.

„Pentru prima lună au fost solicitări de aproape 600 de mii de persoane care beneficiază de indemnizația de șomaj tehnic, de 60 de mii de indemnizații pentru alte categorii- profesioniști, cluburi sportive etc., așteptăm următoarele cereri”, a spus premierul Ludovic Orban.

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a declarat că statul va continuă să plătească pentru șomajul tehnic încă două săptămâni sau chiar o lună, după încetarea stării de urgență. Apoi va fi aplicată o altă formă de sprijin. Decizia definitivă depinde de restricțiile care vor rămâne după 15 mai.

„Nu cred că vom merge pe reducerea programului de lucru, ci vom folosi cele două variante din legislaţia de astăzi – contractul cu normă întreagă şi contract parţial. O parte din costurile salariale vor fi suportate de stat. Transformăm şomajul tehnic într-o formă de ajutor. Rămâne să decidem procentul”, a declarat ministrul Muncii, Violeta Alexandru.

Liderii sindicatelor cer însă alte măsuri.

Dumitru Costin, lider sindical BNS: Noi am propus corectarea ajutorului de şomaj. În ultimii 3 ani, în ciuda creşterii salariului minim, n-au făcut acest lucru şi stăm pe un ajutor de şomaj extrem de mic. Va trebui să găsim o soluţie de tranziţie, să facem un hibrid între banii angajatorului şi bani publici pentru a cofinanţa această reluare graduală a activităţii, cu condiţia ca angajatorii să nu dea oamenii afară.

Datele oficiale arată că în martie șomajul a ajuns la 4,6%. La finalul anului ar putea depăși 10%, potrivit prognozelor FMI.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite