Ziua Mondială pentru prevenirea suicidului. La nivel mondial, o sinucidere la fiecare 40 de secunde

La 10 septembrie este marcată, în fiecare an, Ziua mondială pentru prevenirea suicidului, cu scopul de a informa și de a conștientiza populația la nivel global cu privire la posibilitatea de a preveni actul suicidal, considerat în prezent cea mai mare problemă de sănătate publică.

10 Septembrie 2018, 17:03 (actualizat 10 Septembrie 2018, 17:06) |
Ziua Mondială de prevenire a suicidului

Inițiată de către Asociația Internațională pentru Prevenirea Sinuciderii (AIPS) și Organizația Mondială a Sănătății (OMS), în 2003, pe parcursul anilor au fost cooptați și alți parteneri, pentru a susține financiar acțiuni pentru prevenirea comportamentului suicidar, prin facilitarea accesului la tratamente adecvate și monitorizarea persoanelor care au încercat să se sinucidă.

Tema anului 2018 — "Să ne unim în efortul de prevenţie a suicidului" — subliniază importanța acțiunilor desfășurate de persoane fizice și organizații pentru a preveni sinuciderea. Tema încurajează și subliniază rolul pe care îl poate avea fiecare individ din cadrul unei comunități prin implicarea în combaterea acestui fenomen complex.

În ultimii ani, au fost organizate peste 500 de activități în 70 de țări, potrivit IASP, care au inclus evenimente educaționale și comemorative, conferințe de presă, reuniuni, postări pe rețelele de socializare Facebook și Twitter, după cum se menționează pewww.iasp.info. În acest an IASP pune pe site-ul său bannere și postere traduse în 50 de limbi pentru a marca această zi. Pentru a ne arăta implicarea în combaterea acestui fenomen unul dintre postere ne îndeamnă să aprindem o lumânare lângă o fereastră la ora 20.00.

Potrivit primului raport al OMS destinat prevenției suicidului, publicat în septembrie 2014, anual, la nivel mondial, peste 800.000 de oameni mor din această cauză, ceea ce echivalează cu o sinucidere la fiecare 40 de secunde. În timp ce o persoană reușește finalizarea acestui proces, alte 20 încearcă. Raportul subliniază, însă, că numărul real al celor care mor din această cauză ar fi mult mai mare și nu poate fi cunoscut din cauza stigmatului asociat cu sinuciderea, a lipsei de încredere în procedurile de înregistrare a decesului, a sancțiunilor religioase sau juridice împotriva sinuciderii existente în unele țări. Aproximativ 75% dintre sinucideri se produc în țările cu venituri mici și medii.

În prezent, doar 28 de țări au strategii naționale de prevenire a sinuciderii, se menționează în acest prim raport al OMS cu privire la prevenția suicidului. "Acest raport este un apel la acțiune, pentru abordarea acestei probleme de sănătate publică, care a fost învăluită în tabu un timp mult prea îndelungat", a menționat directorul general al OMS, dr.Margaret Chan, la lansarea raportului, potrivit www.who.int. Reducerea ratei suicidului a devenit un obiectiv important pe plan mondial.

La nivel global, ratele de suicid sunt mai mari în cazul persoanelor cu vârsta de 70 de ani și peste. În cazul bărbaților rata este mai mare decât la femei. Bărbați în vârstă de 50 de ani și peste sunt deosebit de vulnerabili. Cu toate acestea, în unele țări, cele mai mari rate se înregistrează în rândul tinerilor. Sinuciderea este a doua cauză de deces la nivel global în rândul copiilor și tinerilor cu vârste între 15-29 de ani, dar și în țările cu venituri mici și medii.

Pentru continentul european, OMS a estimat rata de suicid peste media globală de 11,4 la 100.000 în 2012, în timp ce șase țări europene se află în topul celor 20 de țări cu cele mai mari rate de sinucidere la nivel global. Lituania se află pe poziția a cincea (având cea mai mare rată din Europa), urmată de Kazahstan pe poziția a zecea, la nivel mondial. Cu toate acestea, țările europene predomină între țările care au dezvoltat strategii naționale de prevenire a sinuciderii.

Importanța marcării acestei zilei este dată și de adoptarea Planului global de acțiune privind sănătatea mentală 2013-2020 de către OMS, care obligă toate cele 194 de state membre să reducă ratele de suicid cu 10% până în 2020.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 14°C 17°C
IASI 15°C 15°C
CLUJ 14°C 13°C
CONSTANTA 14°C 15°C
CRAIOVA 15°C 18°C
BRASOV 12°C 14°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI