Ziua Mondială a Toaletelor. Peste 2 miliarde de oameni nu au acces la servicii sanitare de bază

19 noiembrie 2017, 09:11

 

Să spargem tabu-urile – afirma şi secretarul general ONU Ban Ki-moon în 2013, când Adunarea Generală ONU decidea în unanimitate instaurarea unei Zile Mondiale a Toaletelor.

 

Ziua Mondială a Toaletelor 2017 are ca temă apa uzată. Ca parte a acestui subiect, se pune întrebarea: „Unde ajung deșeurile umane?” Pentru miliarde de oameni din întreaga lume, sistemele de salubritate sunt fie inexistente, fie ineficiente. Deșeurile umane ies în mediul înconjurător și răspândesc boli.

Dacă există un lucru care unește omenirea, acela este chemarea naturii. Dar, în funcție de locul în care trăim, nu este întotdeauna posibilă eliminarea deșeurilor umane în condiții de siguranță și responsabilitate.

Lipsa toaletelor nu înseamnă doar un grad scăzut de civilizaţie, ci şi dese îmbolnaviri ale populaţiei din cauza surselor de apă potabilă infestate de deşeurile umane netratate.

 

(w400) Toalete î

2.4 miliarde de oameni trăiesc fără acces la servicii sanitare de bază, cum ar fi toaletele şi latrinele (conform datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi ale UNICEF).

315.000 de copii mor anual din cauza diareei provocate de condiţiile de sanitaţie proaste şi apa nepotabilă (conform datelor WAS-Hwatch 2016).

17% din decesele la locul de muncă sunt provocate de bolile provocate de proasta sanitaţie şi practicile de igienă de la locul de muncă (conform datelor Organizaţiei Internaţionale a Muncii International Labour Organization din 2003).

Scăderea productivităţii datorată îmbolnăvirilor cauzate de lipsa sanitaţiei şi igiena proastă este estimată a avea un impact în unele ţări şi de 5%  din Produsul Intern Brut (date Hutton 2012).

 

(w400) Ziua toale

În 2013, la iniţiativa comună a guvernului din Singapore şi a Organizaţiei Mondiale a Toaletelor, rezoluţia Adunîrii generale a Naţiunilor Unite intitulată “Sanitaţie pentru toată lumea” a chemat la acţiune comună şi la marcarea în 19 noiembrie a Zilei Mondiale a Toaletelor în toate ţările membre ONU.

În fiecare an, în medie 1.8 milioane de oameni aflaţi în situaţii de urgenţă primesc apă, sanitaţie şi produse de igienăde la organizaţiile umanitare Crucea Roşie şi Semiluna Roşie . Între 2005 to 2014, 3.8 millioane de oameni au beneficiat de îmbunătăţirea condiţiilor de sanitaţie

Obiectivele de dezvoltare sustenabilă lansate de ONU în anul 2015, prin Agenda 2030, includ şi targetul de a asigura accesul la sanitaţie pentru  fiecare om de pe planetă, până în 2030.

 

sursa

un.org

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite