Ziua Mondială a Tineretului: Papa Francisc s-a întâlnit cu victime ale violenţelor sexuale comise de membri ai clerului portughez

Sosit miercuri la Lisabona pentru a participa la Ziua Mondială a Tineretului, Papa Francisc s-a întâlnit cu victime ale violenţelor sexuale comise de membri ai clerului portughez, la şase luni după publicarea unui raport acuzator pentru Biserica Catolică din această ţară, informează AFP.

03 August 2023, 06:59 (actualizat 03 August 2023, 07:23) Știrile TVR |
Papa Francisc / FOTO: Facebook

"Papa Francisc a primit la nunţiatură un grup de 13 persoane care au fost victime ale abuzurilor din partea unor membri ai clerului", a anunţat Vaticanul miercuri seara.

"Întâlnirea s-a desfăşurat într-o atmosferă de disponibilitate intensă şi a durat mai bine de o oră"
, a precizat Sfântul Scaun într-un scurt comunicat de presă.

Puţin mai devreme, în prima zi a unei călătorii de cinci zile în Portugalia, suveranul pontif s-a adresat ierarhiei ecleziastice menţionând "dezamăgirea şi mânia pe care unii le simt faţă de Biserică, uneori din cauza mărturiilor noastre rele şi a scandalurilor care i-au desfigurat faţa".

Potrivit acestuia, astfel de scandaluri "reclamă o purificare umilă şi constantă, care să plece de la strigătul de durere al victimelor, întotdeauna de primit şi de ascultat".

Într-un raport înaintat în februarie, o comisie de experţi independenţi mandatată de episcopii portughezi a stabilit că cel puţin 4.815 minori au fost victime ale violenţei sexuale în context religios din 1950, acte ascunse de ierarhia catolică într-un "mod sistematic".

"Această întâlnire cu Sfântul Părinte reprezintă confirmarea căii reconcilierii pe care Biserica din Portugalia îl parcurge în prezent pe acest subiect", a reacţionat miercuri Conferinţa Episcopală din această ţară în care 80% din cele zece milioane de locuitori se definesc catolici.

Iezuitul argentinian în vârstă de 86 de ani a fost întâmpinat cu onoruri militare în capitala portugheză, unde sunt aşteptaţi un milion de tineri pelerini cu ocazia acestei adunări internaţionale importate din cadrul unei Biserici Catolice aflate în plină reflecţie asupra viitorului său.

"Suntem tinerii Papei!", au scandat sute de credincioşi, bătând în tobe şi fluturând steaguri în culorile ţărilor lor, în timp ce îl aşteptau în faţa Palatului Belem, unde s-a întâlnit cu preşedintele Portugaliei, Marcelo Rebelo de Sousa.

Tineri din aproape toate naţiunile lumii s-au adunat în însorita capitală portugheză pentru această săptămână de adunări festive, culturale şi spirituale, care s-a deschis marţi cu o liturghie în vârful unei coline cu vedere spre centrul oraşului. La liturghie au participat aproximativ 200.000 de pelerini, conform poliţiei portugheze. Potrivit estimărilor autorităţilor locale, 750.000 de credincioşi ar putea participa la ceremonia de întâmpinare a Papei care va avea loc joi seară, în acelaşi loc.

Aproximativ 16.000 de membri ai poliţiei şi serviciilor medicale sunt dislocaţi cu această ocazie şi mai multe drumuri şi staţii de metrou sunt închise, o provocare pentru Lisabona, un oraş cu o populaţie de 550.000 de locuitori care primeşte deja mulţi turişti în această perioadă de vară.

Cu 11 discursuri şi aproximativ 20 de întâlniri, programul acestei a 42-a călătorii în străinătate este unul încărcat pentru Episcopul Romei, la două luni după o operaţie abdominală serioasă.

Cu mai puţin de două luni înainte de deschiderea unei adunări mondiale la Roma menite să discute viitorul Bisericii, acest eveniment acţionează şi ca un barometru al poziţiei tinerilor catolici faţă de subiecte precum LGBT+, căsătoria preoţilor sau situaţia femeilor, în legătură cu care Papa Francisc a conturat treptat reforme în cei zece ani de pontificat.

Papa le-a comunicat jurnaliştilor că doreşte să continue să îi încurajeze pe tinerii catolici să să se implice în activităţile Bisericii. Preluare: Agerpres

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 2°C 4°C
IASI 1°C 2°C
CLUJ 3°C 3°C
CONSTANTA 6°C 4°C
CRAIOVA 3°C 5°C
BRASOV 3°C 2°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI