Ziua Mondială a Orfanilor de Război. UNICEF: 140 de milioane de copii orfani la nivel mondial, în 2015

Ziua mondială a orfanilor de război
Ziua mondială a orfanilor de război
6 ianuarie 2021, 09:57

Grija față de copiii rămași fără părinți trebuie să fie o prioritate pentru noi toți. Copiii prinși în focuri încrucișate sau înstrăinați de părinți au nevoie de îngrijire maximă pentru a-și vindeca rănile fizice și psihice, pentru a-și putea relua cursurile și viața normală. Ziua Mondială a Orfanilor de Război își propune să răspândească conștientizarea și să abordeze crizele cu care se confruntă orfanii sau copiii aflați în conflict. De asemenea, copiii care cresc în orfelinate se confruntă adesea cu discriminare emoțională și socială. Mulți copii sunt forțați să-și părăsească căminele și este important să nu sufere și să moară de foame și boli.

Recent, în conflictul din Afganistan, circa două milioane de copii au rămas orfani şi alţi 600.000 au rămas fără adăpost. Circa un milion de copii suferă de sindrom post-traumatic, iar aproximativ 400.000 de copii au avut de suferit din cauza minelor antipersonal.

Potrivit datelor UNICEF, un sfert dintre copiii din Afganistan mor înainte să împlinească vârsta de cinci ani.

În 2015, se înregistrau zilnic circa 16.000 de decese de copii cu vârste mai mici de cinci ani, potrivit datelor statistice ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Conform UNICEF, la nivelul anului 2015, erau 140 de milioane de copii orfani la nivel mondial, dintre care 61 de milioane se aflau în Asia, 52 de milioane în Africa, 10 milioane în America Latină şi în Caraibe şi 7,3 milioane în Europa de Est şi Asia Centrală, scrie unicef.org. Din 140 de milioane de copii orfani, 15,1 milioane şi-au pierdut ambii părinţi. Conform datelor statistice colectate până în prezent, 95% dintre orfani au vârsta de peste 5 ani, conform https://www.unicef.org.

Potrivit UNICEF, un orfan este un „copil sub 18 ani care și-a pierdut unul sau ambii părinți prin deces”

  • În 2015, erau 140 de milioane de orfani la nivel global
  • Dintre aceștia, 61 de milioane în Asia, 52 de milioane în Africa, 10 milioane în America Latină și Caraibe și 7,3 milioane în Europa de Est și Asia Centrală
  • În războaiele din secolele XVIII, XIX și începutul secolului XX, aproximativ jumătate din victime erau civili
  • Numărul victimelor civile a crescut constant
  • În urma celui de-Al Doilea Război Mondial, milioane de copii au rămas orfani în Europa, dintre care numai în Polonia 300.000, iar în Iugoslavia – 200.000.
Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă