Ziua mondială a albinelor. Polenizatorii planetei dispar într-un ritm îngrijorător

20 mai 2019, 10:25

Osman Hasimovici, care trăiește în Bosnia, a devenit un apicultor pasionat încă de acum 20 de ani, când a participat la un curs de pregătire. El mărturisește că, la început, avea doi, trei stupi cât să aibă miere pentru toată familia. În timp, însă a făcut din asta o afacere. Ca să aibă cât mai mute feluri de miere a ales o stupină itinerantă. Hasimovici a remarcat că, în ultimii patru ani, deși are peste 100 de roiuri, albinele produc din ce în ce mai puțină miere.

În ciclul vieţii, albinele joacă un rol esenţial pentru omenire. Toate problemele planetei afectează albinele, inclusiv poluarea globală, schimbările climatice şi ce e cel mai important, fermierii inconştienţi, spune apicultorul bosniac, Osman Hasimovici.

Hasimovici se referă, desigur, la pesticidele folosite în exces. Un raport al Națiunilor Unite arată că, la nivelul anului 2016, adică acum trei ani, 16% dintre polenizatorii planetei, albine, bondarii sau fluturii au dispărut.

Pe lângă pesticide, un alt factor care duce la dispariția albinelor este distrugerea habitatului natural, mai precis despăduririle necontrolate.

Națiunile Unite au elaborat mai multe programe de educare, în primul rând a fermierilor care utilizează,  iresponsabil, substanțe chimice împotriva dăunătorilor.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite