Ziua Marinei. Iohannis: România rămâne o oază de stabilitate (…) E fundamental să avem înțelepciunea de a ne folosi atuurile. AICI Spectacolul oferit de Forțele Navale

15 august 2018, 08:00

Peste 10 mii de oameni au asistat la Constanța la spectacolul impresionant făcut pe mare, în aer și pe uscat de marinarii militari. Zeul Neptun a dat startul demonstrațiilor, care au inclus exerciții tactice, respingerea unui atac inamic și intervenții ale scafandrilor.

ACTUALIZARE 12.12 La final, marinarii militari au defilat pe faleză.

Președintele Klaus Iohannis a salutat mulțimea de spectatori.

ACTUALIZARE 12.03 Un elicopter Puma Naval a simulat o manevră de apuntare, marcând încheierea exercițiilor demonstrative.

ACTUALIZARE 11.57 Scafandrii de luptă au executat un exercițiu de contracarare a acțiunilor asimetrice pe mare.

Ei au fost recuperați prin procedeul „rig-rope” de un elicopter Puma Naval și au salutat din aer, prinși de parâmă, publicul de pe faleză.

ACTUALIZARE 11.38 Scenariul a continuat cu o procedură standard de căutare și de atac a unui submarin inamic, realizată de două elicoptere Puma Naval, un avion de cercetare P 8 Poseidon (SUA), de corveta „Contraamiral Eustațiu Sebastian” și de 3 ambarcațiuni rapide.

A urmat respingerea unui desant maritim, în zona țărmului.

Inamicul a fost reprezentat de infanteriștii marini.

Monitorul fluvial „Ion C. Brătianu”, vedeta blindată „Rovine”, două avioane de luptă F-16, două elicoptere Puma și trei tunuri de 100 mm au fost folosite pentru a respinge atacul.

ACTUALIZARE 11.22 Scafandrii au fost lansați de la bordul unui elicopter.

Toate navele execută o secvență de luptă împotriva aviației inamice.

Momentul este comentat de comandantul Divizionului de Scafandri, comandorul Marian Tănase.

ACTUALIZARE 11.13 „Vânjosul”, „Voinicul” și „Vârtosul”, cele mai noi remorchere multifuncționale ale marinarilor, au efectuat manevre navale.

ACTUALIZARE 11.09 Echipajul navei școală Mircea prezintă onorul.

Cadeții Academiei Navale „Mircea cel Bătrân” au salutat publicul de pe faleză, împreună cu velierul italian „Palinuro” și cu cadeții acestuia, veniți special pentru eveniment.

ACTUALIZARE 11.02 Zeul Neptun a venit din larg și a dat startul spectacolului naval.

Drapelele României, NATO și cel al Uniunii Europene au fost purtate de ambarcațiuni rapide și de un elicopter Puma Naval.

Exercițiile demonstrative au debutat cu evoluția parașutiștilor.

ACTUALIZARE 10.30 Anul 2018, anul Centenar, va fi unul de referință pentru Marina militară română, a declarat ministrul Apărării, Mihai Fifor.

„Suntem în plin proces de selecție a câștigătorului programului de achiziție pentru corvetele multifuncționale, program care va asigura nu doar o capabilitate modernă de apărare la Marea Neagră, dar, prin offset-ul aferent, va asigura și modernizarea celor două fregate tip T22 Regele Ferdinand și Regina Maria”, a subliniat Fifor.

El a anunțat că săptămâna viitoare va fi aprobată în guvern hotărârea pentru derularea achizițiilor sistemului de instalații mobile de lansare de rachete anti-navă, „baterii de coastă care vor întregi amprenta de securitate navală a țării noastre”.

„Toate aceste programe pornesc de la dorința de a întări capacitatea de reacție imediată a Forțelor Navale, de a consolida poziția strategică a României la Marea Neagră. În același timp, condiția de bază de la care s-a plecat în proiectarea acestor programe strategice de înzestrare a fost de implicare maximă a industriei naționale de apărare, atât în producerea acestor capabilități de înaltă tehnologie, dar și pe întreg ciclul de mentenanță al tehnicii care va intra astfel în dotarea Marinei Militare”, a dat asigurări Mihai Fifor.

ACTUALIZARE 10.20 „Aniversarea a 100 de ani de la realizarea marelui ideal al unității naționale trebuie să reprezinte pentru noi toți un moment de reflecție, astfel încât, cei care gândim și simțim românește, să facem tot posibilul pentru a construi împreună o Românie mai bună, așa cum ne-o dorim cu toții. Cred că tocmai acesta este spiritul în care trebuie să celebrăm Anul Centenar”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

Șeful statului a subliniat că Forțele Navale Române au un rol deosebit de important în asigurarea suveranității României în spațiul maritim național, dar şi o responsabilitate majoră în asigurarea securității Mării Negre, „în spiritul valorilor, principiilor şi misiunilor NATO şi ale Uniunii Europene”.

În acest context, președintele a amintit că evoluțiile din regiune s-au aflat pe agenda Summitului NATO de la Bruxelles, de luna trecută. „La inițiativa noastră, s-a organizat, pentru prima dată o întrunire distinctă, la cel mai înalt nivel, dedicată situației de securitate din zona Mării Negre, cu participarea Georgiei și Ucrainei. Este un succes al României, pe care l-am obținut prin perseverență și negocieri susținute. Atenția acordată Mării Negre și menționarea sa repetată în documentele adoptate la Summitul de la Bruxelles reconfirmă importanța sa strategică pentru Alianță și se corelează cu obiectivele pe care România și le-a asumat”.

Șeful statului a avertizat că asistăm la formarea unui nou peisaj geostrategic, cu o evoluție greu de anticipat.

„România rămâne însă o oază de stabilitate în zonă și un furnizor regional de securitate. Sunt avantaje reale care decurg din acest statut și este fundamental să avem capacitatea, dar și înțelepciunea de a ne folosi atuurile pentru a ne consolida poziția de membru NATO important și de partener strategic credibil al  Statelor Unite ale Americii”, a menționat Klaus Iohannis.

Președintele a invocat și dimensiunea economică a cooperării internaționale.

„România nu poate fi cu adevărat un actor regional relevant și un stat puternic fără o armată puternică. O armată care să cuprindă Forțe Navale dotate cu tehnică militară modernă, bine pregătite și instruite, capabile să facă față cu succes oricăror provocări”, a mai subliniat șeful statului.

ACTUALIZARE 10.17 Președintele Klaus Iohannis a decorat cu Ordinul „Virtutea Maritimă” cu însemn de pace, în grad de „Ofițer”, drapelul de luptă al Statului Major al Forțelor Navale.

ACTUALIZARE 10.00 Spectacolul de Ziua Marinei, organizat pe esplanada din faţa clădirii Comandamentului Flotei, a început.

Președintele Klaus Iohannis participă la festivități.

În acordurile Imnului Naţional, a fost ridicat Drapelul României. 21 de salve de tun au fost trase pentru a marca momentul.

La bordul navelor militare au fost ridicate Pavilionul, Geacul și Marele Pavoaz.

Peste 10 mii de turişti şi constănţeni urmăresc cel mai mare spectacol naval din România.

În anul Centenarului, de Ziua Marinei mai defilează militari britanici, italieni şi ucraineni.

Peste 100 de jandarmi sunt prezenţi la eveniment. Poliţiştii rutieri au restricţionat traficul din zona Portului Constanţa.

Un concert de fanfară și retragerea cu torțe a marinarilor vor marca încheierea festivităților.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite