Ziua internațională de prevenire a abuzului asupra copilului

Infracţiunile de violenţă în familie au crescut anul trecut de trei ori
Infracţiunile de violenţă în familie au crescut anul trecut de trei ori
19 noiembrie 2019, 09:03

Instituită în 2000, de către The Women’s World Summit Foundation (WWSF), pentru a mobiliza guvernele şi comunităţile să ia măsuri pentru prevenirea abuzului asupra copiilor, Ziua internaţională de prevenire a abuzului asupra copilului a devenit un eveniment tot mai cunoscut în fiecare an, precizează site-ul www.apa.org.

În 2011, cu prilejul acestei zile, a fost lansată campania „19 zile de acţiuni pentru prevenirea abuzului şi violenţei împotriva copiilor şi tineretului”, care s-a desfăşurat în perioada 1-19 noiembrie. În anii următori, campania a fost reluată.

Abuzul în rândul copiilor, în special abuzul sexual, este o problemă universală şi alarmantă, iar atenţia sporită şi abilităţile de protecţie eficiente, alături de măsurile de prevenire sunt necesare la nivel familial, local, naţional şi internaţional, conform site-ului www.woman.ch.

WWSF a lansat, în 2001, o coaliţie internaţională a ONG-urilor care marchează Ziua internaţională de prevenire a abuzului asupra copilului prin evenimente şi activităţi adecvate, pentru a se concentra asupra educaţiei preventive.

Convenţia Naţiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului afirmă în mod expres că părinţii au cel mai important rol în creşterea şi educarea copiilor lor – conform art. 5 din acest document. Prevenirea abuzului şi violenţei împotriva copiilor este responsabilitatea fiecăruia dintre noi. Abuzul şi violenţa se manifestă în multe medii şi capătă forme diverse, de la violenţa verbală, la cea fizică.

Instituţiile şi factorii implicaţi trebuie să ia toate măsurile legislative, administrative, sociale şi educative adecvate pentru a proteja copilul împotriva tuturor formelor de violenţă fizică sau psihică, vătămare sau abuz, neglijenţă sau tratament neglijent, maltratare sau exploatare, inclusiv abuz sexual, în timpul îngrijirii de către părinte (părinţi), tutore (tutori) sau a oricărei alte persoane care are grijă de copil.

The Women’s World Summit Foundation este o fundaţie cu sediul în Elveţia şi o reţea internaţională, care îşi desfăşoară activitatea prin lansarea la nivel mondial de iniţiative, campanii, zile mondiale şi premii pentru prevenirea, reabilitarea şi aplicarea drepturilor femeilor şi a copiilor, parte a Obiectivelor de dezvoltare ale mileniului. WWSF reuneşte peste 930 de organizaţii guvernamentale şi neguvernamentale din peste 135 de ţări.

Sursa: Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite