VIDEO. Ziua Internaţională a Fetelor. La fiecare 10 minute, undeva în lume, o fată moare în urma violenţei

Din 2012, Națiunile Unite marchează ziua de 11 octombrie ca "Ziua Internațională a Fetelor". Mişcarea promovează drepturile fetelor, subliniază inegalitățile de gen care există încă și diversele forme de discriminare și abuz suferite de tinerele din întreaga lume.

11 Octombrie 2017, 10:38 | Magda Manea |
Ziua Internaţională a Fetelor
Ziua Internaţională a Fetelor
6 Ziua Internaţională a Fetelor
5 Ziua Internaţională a Fetelor
4 Ziua Internaţională a Fetelor
3 Ziua Internaţională a Fetelor
1 Ziua Internaţională a Fetelor
2 Ziua Internaţională a Fetelor

În fiecare an, aproximativ 1.3 milioane de adolescenţi mor ca rezultat al bolilor infecţioase, sarcinilor şi naşterilor premature, dat şi a violenţelor.

În aproximativ 45% dintre aceste decese este vorba despre fete; aproximativ 10% dintre ele se datorează violenței.


Adolescentele au dreptul la siguranță, educaţie, sănătate, în timpul anilor de formare, dar şi în etapa următoare, cea a maturizării. Viitoare mame, antreprenori, mentori, sau lideri politici. O astfel de “investiție” promite un viitor mai bun, unul în care jumătatea feminină este un partener egal în rezolvarea problemelor legate de schimbările climatice, conflicte politice, creștere economică, prevenirea bolilor etc.

 

(w460) 6 Ziua Int

Tema pentru Ziua Internațională a Fetelor din 2017 este “Girls’ Progress = Goals’ Progress: A Global Girl Data Movement”.

În ultimii 15 ani, comunitatea globală a înregistrat progrese semnificative în îmbunătățirea vieții fetelor în timpul copilăriei timpurii. În 2015, fetele în primul deceniu al vieții sunt mai puțin expuse problemelor de sănătate și de nutriție decât au fost generațiile anterioare. Cu toate acestea, nu s-au făcut suficiente investiții în abordarea provocărilor cu care se confruntă fetele atunci când intra în al doilea deceniu al vieții lor. Acestea includ informaţiile legate de evitarea căsătoriilor şi sarcinilor premature, informații și servicii legate de pubertate și sănătatea reproducerii și de protecție împotriva bolilor cu transmitere sexuală şi a violenţei.

 

(w460) 5 Ziua Int

Lansarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă (SDG) pentru următorii 15 ani este un moment bun pentru a aminti progresele realizate în susținerea fetelor, dar şi obiectivele următoare pentru sprijinirea generației actuale și viitoare. Ca o recunoaștere a importanței investiţiei în emanciparea și drepturile adolescentelor, atât astăzi cât și în viitor, tema Zilei Internaționale a Adolescentelor în 2015 este: Puterea Fetelor: Viziune pentru 2030.

Agențiile ONU, statele membre, organizațiile societății civile, precum și părțile interesate din sectorul privat sunt chemate să pună adolescentele în centrul eforturilor de dezvoltare durabilă prin următoarele investiții în prezentul şi viitorul lor:

 

(w460) 4 Ziua Int

  • Investiţii în educație de înaltă calitate, competențe, formare, accesul la tehnologie, care pregătesc fetele pentru viață.
  • Investiţii în sănătate și nutriție adecvată pentru anii adolescenței, management de igienă menstruală și educație pentru sănătate sexuală
  • Toleranță zero față de violența fizică, psihică şi sexuală.
  • Combaterea căsătoriile timpurii și mutilarea genitală a femeilor.
  • Investiţii în crearea locurilor în care se desfăşoară diferite activităţi specific vârstei.
  • Promovarea legislației și a politicilor care interzic traficul și exploatarea sexuală.
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 6°C 7°C
IASI 4°C 5°C
CLUJ 4°C 5°C
CONSTANTA 7°C 10°C
CRAIOVA 6°C 5°C
BRASOV 5°C 7°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI