Ziua internaţională a copiilor victime ale agresiunii

Agresiune impotriva copiilor
Agresiune impotriva copiilor
4 iunie 2020, 09:09

În cadrul unei sesiunii speciale de urgenţă în problema Palestinei, la 19 august 1982, membrii Adunării Generale ONU, „şocaţi de numărul mare de copii palestinieni şi libanezi care au căzut victime ale actelor de agresiune din partea Israelului”, au decis să marcheze Ziua internaţională a copiilor victime ale agresiunii adoptând Rezoluţia ES-7/8.

„Milioane de copii sunt prinşi în conflicte în care nu sunt pur şi simplu spectatori, ci ţinte”, subliniază Graça Machel, expertă a secretarului general al ONU, pe pagina dedicată zilei, www.un.org/en/observances/child-victim-day.

În condiţiile izbucnirii unui conflict armat, copiii – cei mai vulnerabili membri ai societăţii – sunt cei mai afectaţi de consecinţele unui război. Cele şase încălcări mai frecvente în rândul copiilor continuă să persiste, incluzând recrutarea şi folosirea acestora, uciderea şi abuzul asupra lor, actele de violenţă sexuală comise asupra copiilor, răpirea acestora, atacurile asupra şcolilor şi spitalelor şi refuzul accesului la ajutorul umanitar.

În 1997, Adunarea Generală a adoptat Rezoluţia 51/77 privind drepturile copilului, ce a reprezentat o evoluţie importantă în eforturile de îmbunătăţire a protecţiei copiilor în situaţii de conflict armat. În urma raportului inedit privind efectele conflictelor armate asupra copiilor, realizat de Graça Machel, Rezoluţia 51/77 a semnalat lansarea unui nou consens între statele membre ONU şi necesitatea unui efort coordonat, din partea comunităţii internaţionale, în abordarea vulnerabilităţi copiilor şi privarea acestora de drepturile elementare în situaţiile create de conflictele armate.

Rezoluţia 51/77 are la bază eforturile Adunării Generale pentru protecţia drepturilor copiilor, coordonate inclusiv prin Convenţia privind drepturile copilului şi protocolul său opţional şi prin rezoluţiile anuale privind drepturile copilului.

În ultimii ani, numărul de încălcări ale drepturilor copiilor a crescut, în multe zone de conflict. În astfel de condiţii sunt necesare mai multe eforturi pentru a-i proteja pe cei 250 de milioane de copii care trăiesc în ţări şi zone afectate de conflicte, pentru a promova dreptul internaţional umanitar şi drepturile omului şi pentru a asigura răspunderea celor vinovaţi de încălcarea drepturilor copiilor, se menţionează pe pagina ONU destinată zilei.

Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă furnizează un „masterplan” universal pentru a asigura un viitor mai bun pentru copii. Noua agendă include pentru prima dată obiectivul de a pune capăt tuturor formelor de violenţă împotriva copiilor, iar încetarea abuzului, a neglijării şi a exploatării copiilor constituie parte integrată în mai multe alte obiective legate de violenţă. Activitatea ONU este orientată de Convenţia privind drepturile copilului, tratatul internaţional cu cea mai rapidă şi mai largă ratificare a drepturilor omului din istoria omenirii.

Sursa:  Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite