Ziua internațională a persoanelor cu dizabilități. Exemple de voință și determinare

3 decembrie 2019, 09:28

Peste un miliard de oameni din întreaga lume sunt aniversați astăzi. Sunt oamenii cărora le lipsesc una sau mai multe abilități, sunt cei care deși mai au câte un loc special de parcare, de multe ori, rămân excluși. Este Ziua internațională a persoanelor cu dizabilități.

Îi admiram, îi salutam firesc și vă invităm să îi cunoaștem pe câțiva dintre ei. Au abilitatea de a motiva și a impresiona pe oricine.

Sunt povești de viață care ne îndreaptă fruntea și ne ajută să mergem mai departe. Sunt oameni plini de abilități speciale, iar dizabilitatea este, de fapt, la cei care nu pot vedea cât sunt de speciali acești oameni.

Sunt o sursă inepuizabilă de inspirație și de putere, iar noi asta vrem să vă dăruim! Tot ce e mai bun. Hai să îi cunoaștem.

Theodor Matican sau Teo așa cum îl știu prietenii  este cel mai bun exemplu de voință și determinare, chiar dacă este o persoană cu dizabilități

Teo s-a născut cu paralizie cerebrală, o boală ce îi afectează mişcarea, atenţia şi vorbirea, însă a demonstrat că asta nu este un impediment pentru a reuși ceea ce își propune.

Părinţii lui Teo, medici de profesie, au descoperit imediat după naştere că băiatul are o problemă. Medicii au confirmat: paralizie cerebrală. De atunci a început lupta familiei Matican. O luptă cu mentalităţile, cu sistemul, cu ei înşişi.

Însă Teo este un învingător, iar la 22 de ani, tânărul din Craiova este primul sportiv paralimpic român participant atât la Jocurile Olimpice de Vara de la Tokio din 2020, dar și la Jocurile Olimpice de Iarna de la Beijing din 2022.

Foarte ambițios, TEO a început la vârsta de 7 ani să schieze, ceea ce a fost o mare provocare. A urmat înotul și apoi a descoperit ciclismul.

Au apărut și primele rezultate: în 2011, la Rânca, obținea primul sau trofeu la Serbările Zăpezii la categoria Special Olympics. La Jocurile Mondiale de Iarnă din Koreea de Sud din anul 2013 obținea medalia de bronz la slalom, iar in 2018 a devenit multiplu campion de cupa europeană la ciclism în: Singapore, Grecia, Serbia, Slovacia și Ungaria. Tot în 2018 a câștigat Locul I la triatlon la Campionatul National de la Izvorani – București.

În 2019 și-a mai adăugat în palmares alte cinci cupe europene la paraciclism.

Antrenamentele sunt foarte bine structurate, iar munca este uneori și de 10 ori mai grea decât pentru un sportiv obișnuit.

De exemplu, dacă în urma cu 5 ani, Teo abia reușea să alerge 200 m pe stadionul „Ion Oblemenco”, acum a ajuns la performanta de a parcurge 10 km pe zi, totul printr-un efort maxim, ambiție și multă determinare.

Atât antrenorii, cât și părinții spera că TEO să obținea multe medalii în continuare, fiind primul sportiv paralimpic din România, care va participa la cele două competiții majore, care urmează să aibă loc: Jocurile Olimpice de Vară de la Tokio din 2020 și Jocurile Olimpice de Iarna din Beijing din anul 2022.

Acum Teo se află în Austria unde antrenează pentru Olimpiada de iarna de la Beijing. Va sta acolo 10 zile, iar în ianuarie va participa la competiții internaționale în Franța și Armenia pentru a acumula puncte pentru olimpiadă.

Theodor Matican este student la Universitatea din Craiova, in anul al III-lea la Facultatea de Educație Fizică și Sport, secția Kinetoterapie și motricitate specială. El rămâne pentru fiecare dintre noi un exemplu demn de urmat prin ambiția și determinarea sa, puterea extraordinară de muncă și mentalitatea de învingător.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă