Ziua în care Regina Elisabeta s-a ascuns de Nicolae Ceaușescu într-un tufiș

Foto: Captură video
Foto: Captură video
9 septembrie 2022, 10:35

Suverana a fost nevoită să facă un gest „extrem” pentru a evita o întâlnire neprevăzută cu Ceaușescu la Palatul Buckingham. Episodul a fost reamintit de publicația The Independent în 2020.

În 1978, Nicolae Ceaușescu a călătorit în Marea Britanie împreună cu soția sa, Elena Ceaușescu, pentru o vizită de stat. Era o ocazie istorică, marcând prima vizită de stat în Marea Britanie a unui lider comunist.

În documentarul „Inside the Crown: Secrets of the Royals”, difuzat pe 21 mai 2020 la ITV, jurnalistul Robert Hardman și lordul David Owen, fost ministru de externe, au povestit că regina Elisabeta a II-a a avut o reacție negativă cu privire la vizita dictatorului român.

„Ea i-a povestit unui oaspete, care la rândul lui mi-a povestit mie, despre momentul când (cuplul Ceaușescu – n.red.) erau în vizită și a ieșit la plimbare cu câinii în grădinile Palatului”, a povestit Robert Hardman în documentar.

Jurnalistul a relatat că reginei i-a venit ideea să se ascundă în tufiș când a văzut cuplul prezidențial român apropiindu-se pe o alee din față.

„Așa că, pentru prima și singura oară în viața ei, regina s-a ascuns într-un tufiș din grădina palatului pentru a-i evita pe oaspeții săi”, a adăugat el. „Regina s-a întâlnit cu diferiți oameni, dar Ceaușescu a fost prea mult pentru ea. A transmis cât se toate de clar că nu i-a plăcut acea vizită”, a mai povestit David Owen.

Regina Elisabeta a II-a va fi comemorată cu mare fast în timp ce în Regatul Unit începe vineri o perioadă de doliu pentru a marca moartea suveranei.

Salve de tun vor răsuna în capitala Londra, iar clopotele vor suna în întreaga ţară, bisericile, capelele şi catedralele fiind încurajate de Biserica Anglicană să organizeze rugăciuni sau slujbe speciale.

Fiul cel mare al reginei şi succesorul la tron, Regele Charles al III-lea, a vorbit joi seară despre durerea sa, la scurt timp după ce Palatul Buckingham a anunţat dispariţia monarhului, în vârstă de 96 de ani, care a murit în cursul după-amiezii la Castelul Balmoral din Scoţia.

Charles se va concentra de acum pe chestiuni de stat, în contextul în care vineri îşi începe prima zi în calitatea sa de nou monarh al naţiunii, după ce a petrecut o mare parte din cei 73 de ani ai săi pregătindu-se pentru acest rol.

Omagii au sosit din întreaga lume, în care a fost salutat angajamentul de nezdruncinat al Reginei Elisabeta a II-a în slujba ţării sale şi a Commonwealth.

Regele Charles al III-lea a acces la tron imediat după moartea mamei sale. Noul rege şi regina consoartă – Charles şi soţia sa Camilla – se vor întoarce vineri la Londra, iar noul monarh urmează să se adreseze naţiunii la televizor vineri seară.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă