Ziua în care a fost descoperit grupul statuar grec Laocoon și fiii săi, lângă bazilica Santa Maria Maggiore din Roma

Ca să risipim ceața, facem cunoștința cu personajul zilei care fără prea multe cuvinte spune totul. Nimeni nu e profet în țara lui, oricât de special ar fi. Hai să vedem despre ce e vorba. Este ziua în care a fost descoperit și dezgropat grupul statuar Laocoon undeva într-o podgorie de lângă basilica Santa Maria Maggiore în Roma.

14 Ianuarie 2020, 09:46 (actualizat 14 Ianuarie 2020, 09:53) |
Semnificația zilei 14 ianuarie
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Sculptura, de doi metri și jumătate înălțime îl reprezintă pe preotul Laocoon și pe cei doi fii ai săi strangulați de niște șerpi, probabil pitoni.

Legenda e următoarea. După 20 de luptă pentru cucerirea Troiei, grecii nu reușesc să străpungă zidurile cetății. Așa că, la inițiativa lui Ulise Odiseu, construiesc un cal uriaș de lemn în care s-au ascuns toți eroii greci și care nu putea fi dus în cetate decât dacă dărâmau zidurile. Un răspânditor de fake news le spune troienilor ca zeii s-au indurat de ei și că grecii au renunțat și au plecat acasă.

Dar ca drept mulțumire trebuie să bage calul în cetate și să-l venereze. Manipularea își făcuse treaba. Numai că un preot, un anume Laocoon, își dă seama de șiretlic și le spune troienilor că totul e o păcăleală care să i facă să dărâme zidurile cetății că să poată fi cucerită.

Ei bine taman când Laocoon aproape reușise să-i convingă pe troieni, apar doi șerpi uriași care-l sugruma pe el și pe cei doi băieți ai lui.

Laocoon era preotul troian al lui Apollo și se pare că șerpii au fost trimiși tocmai de Apollo care cedase negocierilor dintre zei și acceptase ca Troia trebuie să cadă.

Finalul se știe. Troienii dărâma porțile cetății, calul e băgat înăuntru și din el ies greci care-i înving pe troieni. Încă o dovadă că nimeni nu e profet în țara lui.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 5°C 7°C
IASI 3°C 3°C
CLUJ -2°C 1°C
CONSTANTA 2°C 4°C
CRAIOVA 5°C 7°C
BRASOV -2°C 1°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI