Palatul Parlamentului a fost iluminat în turcoaz, de Ziua globală de eliminare a cancerului de col uterin. Mihaela Geoană: Cancerul de col uterin poate fi prevenit prin vaccinare

Faţada Palatului Parlamentului a fost iluminată în turcoaz vineri seara, ca parte a evenimentelor dedicate luptei împotriva cancerului de col uterin. Camera Deputaţilor se aliniază, astfel, campaniei de conştientizare şi informare asupra prevenţiei şi depistării precoce a cancerului de col uterin, desfăşurată de Fundaţia Renaşterea, organizaţie non-guvernamentală de utilitate publică ce activează în domeniul prevenţiei şi depistării precoce a cancerelor feminine. Organizaţii din întreaga lume s-au alăturat cauzei iluminând peste 100 de clădiri în turcoaz, culoarea simbol a luptei împotriva cancerului de col uterin.

17 Noiembrie 2023, 11:17 (actualizat 17 Noiembrie 2023, 21:23) Știrile TVR |
Lupta împotriva cancerului de col
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Strategia globală pentru eliminarea cancerului de col uterin ca problemă de sănătate publică a fost lansată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii în data de 17 noiembrie 2020, printr-o rezoluţie adoptată de 194 de ţări, moment la care organizaţii din întreaga lume s-au alăturat cauzei iluminând peste 100 de clădiri în turcoaz, culoarea simbol a luptei împotriva cancerului de col uterin.

"Astăzi este 17 noiembrie - Ziua internaţională de luptă împotriva cancerului de col uterin şi începând de acum trei ani, la iniţiativa Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, sărbătorim această zi şi iluminăm în albastru o clădire reprezentativă, pentru a aduce aminte femeilor că această boală poate fi prevenită prin vaccinare anti-HPV sau depistată la timp prin testul HPV sau testul Babeş-Papanicolau, teste care depistează stadii precanceroase ale bolii. Trebuie să înţelegem noi, româncele, faptul că în România încă se moare de această boală. Nu ar trebuie să se întâmple. În ţările vest-europene, cum este Marea Britanie, sau în alte ţări dezvoltate, cancerul de col uterin dispare, nu mai este, deoarece vaccinarea se face încă de acum cu 13, 14 ani şi, de asemenea, există programe de screening naţional, programe la care femeile participă, se duc o dată la doi ani şi îşi fac testele. Iată că astfel putem elimina un număr de 1.500 de femei care mor anual în România din cauza cancerului de col uterin", a declarat preşedintele fondator al Fundaţiei Renaşterea, Mihaela Geoană, la Palatul Parlamentului.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 11°C 4°C
IASI 5°C 2°C
CLUJ 4°C 0°C
CONSTANTA 15°C 4°C
CRAIOVA 6°C 3°C
BRASOV 6°C 0°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI