Ziua Franței, sărbătorită și la București. "Este vremea speranței, a optimismului și a acțiunii"

Francezii își sărbătoresc Ziua națională şi la Bucureşti. Ca în fiecare an, ambasada acestei ţări a organizat o recepţie în Capitală, cu oaspeţi de marcă, români şi francezi. La ceremonie a participat și premierul României, Mihai Tudose. VEZI și VIDEO Paradă militară la Paris, de Ziua Națională a Franței. Emmanuel Macron și Donald Trump au asistat împreună la festivități

14 Iulie 2017, 16:55 (actualizat 15 Iulie 2017, 11:33) |
Ziua Franței, sărbătorită la București
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

VIDEO
Discursul ambasadoarei Franței la București, Michèle Ramis

Michèle Ramis, ambasadoarea Franței la București: "Aceste legături excepționale între Franța și România pe care le constat din ce în ce mai mult, cu fiecare zi de când mi-am început mandatul la București (29 iunie n.r) reprezintă o bijuterie pe care am moștenit-o. Acesta este mandatul care mi-a fost încredințat de președintele Emmanuel Macron".

Ambasadoarea Franței a subliniat că în activitatea proaspăt începută la București se bazează pe 3 piloni esențiali, întăriți de parteneriatul strategic dintre România și Franța. Primul pilon - proximitatea.

"Generalul de Gaulle, care a fost găzduit în această reședință în mai 1968, a a rezumat această prietenie dintre români și francezi. La baza relațiilor franco-române, indiferent de cursul istoriei, a existat întotdeauna sentimentul unei comunități profunde, interese și prietenie acordată o dată pentru totdeauna".

"Impresionată de densitatea și profunzimea acestor legături, am înțeles și mai bine cuvintele fostului dvs. prim-ministru și diplomat român, Take Ionescu, care a spus 'Noi suntem într-adevăr francezii din Est'", a evocat Michèle Ramis.

Ambasadoarea a amintit în acest context că aproape un sfert din populația României vorbește limba franceză.

VIDEO
Franța, sărbătorită în micul Paris
"Franța a fost întotdeauna alături de România atât în ceea ce privește formarea națiunii române moderne, cu sprijinul decisiv al lui Napoleon al III-lea, cât și pentru constituirea statului român modern, la 1 decembrie 1918", a mai subliniat ambasadoarea.

Al doilea pilon al relației franco-române este apartenența comună la familia europeană. "În acest an sărbătorim 10 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană și sunt bucuroasă că mă aflu într-o țară care și-a exprimat cu hotărâre opțiunea pro-europeană, care n-a cedat tentațiilor naționaliste populiste sau defetiste", a remarcat Michèle Ramis.

"Este vremea speranței, a optimismului și a acțiunii", a subliniat ambasadoarea Franței la București, referindu-se la provocările din societatea franceză, din Europa și din întreaga lume.

"Al treilea pilon esențial al relației noastre este parteneriatul economic și industrial. Este un parteneriat solid. Schimburile noastre s-au dublat în 10 ani", a amintit diplomatul.

VIDEO
Discursul premierului Mihai Tudose la recepția de Ziua Națională a Franței
Franța este al treilea client al firmelor din România, al patrulea furnizor și al cincilea investitor străin în România.

În jur de 2.400 de firme franceze sunt în România.

Strânsele legături economice au fost amintite în discursul său și de premierul Mihai Tudose.

14 iulie, Ziua Naţională a Franţei, o sărbătoare cu valoare europeană

 

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 19°C 22°C
IASI 19°C 20°C
CLUJ 15°C 19°C
CONSTANTA 15°C 16°C
CRAIOVA 17°C 18°C
BRASOV 15°C 18°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI