Ziua Europeană pentru Viaţă Independentă. În Capitală, oameni valizi și invalizi au făcut echipă și au arătat că se poate

Cu sprijin, înţelegere, ambiţie şi efort, poţi trăi independent, în ciuda invalidităţii. Oameni pe care accidente sau boli grave i-au imobilizat în scaunul rulant ori i-au lăsat fără lumina ochilor, arată că se poate. Şi asta - într-o Românie în care cei cu nevoi speciale se lovesc de nenumărate piedici. Persoane cu dizabilităţi, sportivi campioni, voluntari şi nu numai au făcut echipă, la Bucureşti, de Ziua Europeană pentru Viaţă Independentă.

05 Mai 2018, 19:51 |
Ziua Europeană pentru Viață Independentă
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Gheorghe Filip are 47 de ani şi este campion naţional la tir cu arcul, numărul 54 mondial. A ajuns în scaunul rulant după ce a căzut de pe bicicletă, acum 25 de ani. A învăţat din nou să mănânce, să se îmbrace şi, cu efort şi ambiţie, a ajuns chiar sportiv de performanţă care-i inspiră pe alţii.

Gheorghe Filip: "Îmi doresc foarte mult ca foarte multe persoane utilizatoare de un scaun rulant să iasă să participe la activităţile societăţii şi asta o poate face cel mai uşor prin sport. Să vadă dacă alţii pot, vor putea şi ei. Am avut sprijinul familiei şi al prietenilor".

Şi Dacian Pribeanu, care are o deficienţă de vedere din naştere, a făcut mai multe sporturi. A ajuns maestru al Federaţiei Internaţionale de Şah şi trainer.

Dacian Pribeanu: "Prin intermediul şahului, care este element educaţional, practic mă folosesc de el să obţin inteligenţă convertibilă în alte domenii de activitate, în artă, în ştiinţă, în sport."

De Ziua Europeană pentru Viaţă Independentă, Dacian a fost şi biciclist. A pedalat în centrul Capitalei, în tandem cu Florin, care îşi doreşte ca persoanele cu dizabilităţi să nu se mai lovească de obstacole.

Florin Manole: "E un lucru atât de uşor de făcut să nu ai borduri acolo unde treci strada, astfel încât oamenii în fotoliu rulant să poată trece singuri strada. E cea mai bună dovadă că principala problemă e una de înţelegere şi de sensibilitate."

Pentru a schimba atitudinile, mai mulţi arhitecţi au creat spaţii de joacă incluzive, în care copiii cu nevoi speciale interacţionează cu ceilalti.

Iris Popescu, AMAIS: "Noi, prin acest spaţiu de joacă, vrem să pregătim adulţii de mâine care sperăm să aibă mai puţine prejudecăţi şi să înţeleagă cum se poate interacţiona cu o persoană cu dizabilităţi."

În Bucureşti, nu există în momentul de faţă spaţii de joacă incluzive.

Mihai Tomescu, inițiatorul acțiunii, consilier al ministrului Muncii: "Am vrut, în primul rând, să pun accentul pe colaborare între instituţii, organizaţii neguvernamentale şi persoane cu dizabilităţi. Rezultatul este că în principal creăm premisa pentru a asigura o viaţă independentă pentru persoanele cu dizabilităţi. Ştim mai bine care sunt nevoile lor, cum să ne formulăm obiectivele din perspectiva instituţiilor responsabile."

În România sunt, oficial, 780.000 de persoane cu dizabilităţi. Doar 60 de mii lucrează. Şi puţini copii cu nevoi speciale învaţă în şcolile obisnuite.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 17°C 19°C
IASI 17°C 17°C
CLUJ 13°C 13°C
CONSTANTA 12°C 16°C
CRAIOVA 16°C 18°C
BRASOV 14°C 15°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI