Ziua Egalității Salariale la Berlin. Transportul în comun este luni cu 21 la sută mai ieftin pentru femei

18 martie 2019, 21:21

„Este rentabil să fii femeie” – scrie pe un afiș amplasat lângă un aparat de bilete de la metroul berlinez. Și asta pentru că, astăzi, toate femeile cumpără bilete și abonamente cu o reducere de 21%. Inițiațiva aparține companiei care operează transportul public din capitala Germaniei.

Sigrid Nikutta, director BVG, compania de transport din Berlin: „Pare nedrept? Da, este nedrept. Dar vrem să atragem atenţia că este mult mai nedrept că femeile din Germania câştigă cu 21% mai puţin decât colegii lor bărbaţi„.

Criticii spun că diferențele sunt mult mai mici, de doar 6 procente, și asta de cele mai multe ori pentru că femeile preferă să lucreze part-time și astfel câștigă mai puțin.

Această acțiune are loc pe 18 martie pentru că Berlinul marchează Ziua Egalității Salariale.

Și mai multe sindicate au demonstrat în fața Porții Brandenburg, pentru a atrage atenția asupra acestui aspect.

Reiner Hoffmann, lider sindical: „E nevoie de o mai mare implicare. Avem acum Legea Transparenţei Salariale, care este un pas în direcţia bună. Dar nu ajută cu adevărat atâta timp cât se bazează doar pe declaraţii voluntare. Companiile trebuie să facă publice schemele de salarizare„.

Diferențele salariale între sexe reprezintă o temă foarte actuală. Potrivit ultimelor cifre oficiale, la nivelul Uniunii Europene, bărbații câștigă în medie cu 16,2% mai mult decât femeile.

Cel mai mic decalaj se înregistrează în România, unde este de doar 5 procente. La polul opus este Grecia, unde femeile câștigă, în medie, cu 25% mai puțin decât bărbații.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite