Ziua donatorului de sânge. Doar 1,7% dintre români donează sânge. Suntem la coada clasamentului în Europa

14 iunie 2019, 18:44

Zeci de liceeni şi studenţi au venit în parcul Herăstrău din Capitală să doneze sânge. Mulţi au făcut asta pentru prima oară. I-a atras faptul că primeau bilete gratuite la două festivaluri de muzică.

Tinerii au trebuit să se înarmeze cu răbdare. Le-a fost însă greu să se ascundă de razele soarelui.

Doar 1,7% dintre romani donează sânge. Suntem, astfel, pe ultimele locuri în Europa la numărul de donatori de sânge.

„Trebuie să se facă educaţie în şcoală, să vină de la 18 ani. Au bonusuri: zi liberă serviciu, tichete de masă, analize, abonament la jumătate, plus investigaţii”, spune medical Angela Cîrstea, de la Centrul de Transfuzie Bucureşti.

Campania „Donează sânge, salvează o viaţă!”, derulată de Patriarhia Română se derulează de şase ani. Din 2013 şi până acum, s-au recoltat peste 16.000 de litri de sânge.

Autorităţile promit schimbări care sa ducă la o mai bună organizare a activităţii de transfuzie sanguină.

“Schimbările se referă la implementarea directivelor europene, la crearea cadrului legal pentru implementarea unui sistem informatic care să asigure trasabilitatea de la venă la venă, despre asigurarea creşterii nivelului de securitate, asigurarea optimă a tratamentului transfuzional, organizarea unui sistem de hemovigilenţă funcţional”, spune ministrul Sănătăţii Sorina Pintea.

Dacă aveţi între 18 şi 60 de ani, peste 50 de kg, puls regulat şi nu aţi suferit intervenţii chirurgicale în ultimele şase luni, mergeţi să salvaţi vieţi! Puteţi dona la centrele de transfuzie judeţene, iar în Capitală sunt deschise patru centre.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite