Ziua Donatorilor de Sânge. Patriarhia a premiat donatori, medici, instituţii şi companii care susţin salvarea de vieţi

14 iunie 2023, 20:30

Părintele Ciprian Grădinaru a devenit donator fidel de sânge în armată, după ce s-a răsturnat un tanc. De 10 ani, este şi sufletul campaniei de donare care a redat speranţa pentru zeci de mii de vieţi. A pornit-o după spovedania unui pacient care nu putea fi operat din lipsa sângelui.

Ciprian Grădinaru, preot duhovnic, paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului: Tot veneau de câteva zile: „Părinte, ne rugăm să găsim donatori și nu găsim.” Am implicat câțiva voluntari să doneze. La câteva săptămâni a venit și persoană operată și mi-a mulțumit. (1.12.13) Eu sunt donator din 1990.

Exemplul său şi al credincioşilor voluntari a inspirat peste 50.000 de oameni. Jandarmi, poliţişti, studenţi şi angajaţi de la stat sau din privat au donat 23.000 de litri de sânge într-un deceniu de colecte extinse în ţară şi în diaspora.

Maria Raneti, şefa Centrului de Transfuzie Sanguină al MAPN: Îmbunătăţeşte starea emoţională, scade riscul de infarct miocardic şi de afecţiuni cardiovasculare, echilibrează nivelul concentraţiei de fier din organism, arde caloriile şi stimulează producerea de celule noi.

Doar 2% dintre români donează sânge, faţă de 12% din populaţie, în Occident. Iar nevoia este uriaşă. Numai Institutul Fundeni a primit anul trecut peste 45 de mii de pungi.

prof. dr. Anca Coliță, medic hemato-oncolog pediatru, manager, Institutul Fundeni: Văd în fiecare zi copii diagnosticaţi cu afecţiuni foarte grave care atunci când vin la spital au nevoie că prim tratament administrarea unei unităţi de sînge pentru a-i menţine în viaţă până când putem începe celelalte tratamente. Copiii aceştia nu pot aştepta.

prof. dr. Carmen Orban, şef clinică ATI, Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti: Am văzut femei gravide în şoc hemoragic, cu hemoglobină 2, a căror soluţie medicală nu a însemnat decât sângele. Am văzut pacienţi în șoc hemoragic după accidente în care sângele a salvat viaţa.

dr. Doina Goșa, şefa Centrului de Transfuzie Sanguină Bucureşti: Nu ai cum să nu acționezi, să nu ai spaime. Avem nevoie să putem face faţă cererii spitalelor de mult mai mult. Avem nevoie de mai multe puncte de recoltare.

Donatori, medici, instituţii şi companii care susţin salvarea de vieţi prin donarea de sânge şi de echipamente au fost premiaţi la Patriarhie de Ziua Donatorilor de Sânge.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite