Ziua cu cei mai mulți bolnavi de COVID la ATI. Președintele Klaus Iohannis: „Nu am reușit să îngrădim pandemia, dar apar primele rezultate”

12 noiembrie 2020, 20:12

Klaus Iohannis, preşedintele României: Noi suntem cu toţii foarte îngrijoraţi, dar nu trebuie să fim panicaţi.

Acesta a fost mesajul președintelui la o videoconferință cu prefecții. I-a îndemnat să fie fermi și să aplice restricțiile în vigoare, mai ales că este ziua în care avem cel mai mare număr de bolnavi de COVID la ATI, 1152, dar și cei mai mulți pacienți internați în general din cauza acestei infecții: aproape 13 mii.

Pentru a doua oară, numărul cazurilor noi a trecut de 10 mii, dar numărul testelor a fost puțin mai mic decât în medie.

Recordul absolut, de 10260 de noi îmbolnăviri, s-a înregistrat acum o săptămână, la aproape 39 de mii de teste.

Ludovic Orban, prim-ministrul României: Am oprit această creștere, ba e chiar o oarecare plafonare a numărului de cazuri.

Klaus Iohannis, preşedintele României: Nu putem să spunem, din păcate, încă că am reușit să îngrădim pandemia, dar avem primele confirmări că măsurile care s-au luat acum câteva săptămâni bune au dat rezultate. Din păcate, aceste rezultate, chiar dacă există și arată că măsurile pe care le luăm sunt bine gândite, nu au fost suficiente. Mult prea mulți români mor de această boală și atunci evident că s-a impus un nou set de măsuri restrictive.

Starea de alertă prelungită de Guvern nu atrage noi restricții, în schimb mai multe orașe mari sunt la un pas de carantină.

După Zalău, Baia Mare și Slobozia, unde se aplică deja, Sibiu și Alba Iulia sunt la un pas de carantină. Timișoara și Cluj-Napoca ar putea scăpa, datorită măsurilor care s-au luat.

Un singur județ, Vrancea, a mai rămas în scenariul verde, în timp ce Sibiu a ajuns la o incidență de 7,4 la mie, iar Cluj este extrem de aproape să ajungă la 7.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite