Ziua copiilor concepuți in vitro. 22 de ani de la prima fertilizare din România

15 septembrie 2018, 20:47

Patricia are acum 7 ani. A venit pe lume după 10 ani de încercări fără succes ale părinţilor. Patricia a fost concepută in vitro, iar părinţii au de ce să fie mândri.

În ţara noastră, un cuplu din 5 are sau a avut probleme de infertilitate.

Marilena Băluţă, medic ginecolog: „Din nefericire, foarte multe cupluri aleg să facă copii la vârste tot mai înaintate, când fertilitatea scade (…) Media de 25, 30 de ani mi se pare medie foarte bună de făcut copii”.

Primul studiu pe această temă a aratat că unul din 3 cupluri din România încearcă de peste un an să aibă copii. Unul din 10, chiar de peste 5 ani.

De multe ori, singura şansă este fertilizarea in vitro.

O procedură costă între 3 şi 5.000 de euro, iar statul asigură doar o parte din costuri. Mai norocoşi sunt bucureştenii, pentru că municipalitatea alocă fonduri pentru cupluri. Până acum au fost aprobate peste 500 de dosare.

Turkes Ablachim, director general adjunct medical ASSMB: „Previziunea iniţială era de a sprijini 1.000 de cupluri până în decembrie 2019, dar cu mare certitudine acest număr va fi îndeplinit la începutul lui 2019 şi desigur că vom propune să suplimentăm acest număr”.

Rata natalităţii s-a prăbuşit în ţara noastră. Organizaţia Naţiunilor Unite a atras atenţia că România anului 2050 va arăta sumbru – o populație în scădere cu 17% față de nivelul actual.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite