Florin Cîțu este noul lider al PNL: Vă promit că voi fi președintele tuturor liberalilor. De astăzi suntem un partid unit și vom folosi toate resursele împotriva adversarului nostru politic, PSD

Liberalii l-au ales, sâmbătă, pe Florin Cîțu, preşedinte al PNL, în competiția pe care acesta a avut-o cu Ludovic Orban. La reuniunea liberalilor, desfăşurată la Romexpo, au venit 5.000 de delegaţi din toată ţara. La congres a participat și preşedintele Klaus Iohannis, care a susținut un discurs. TVR1 a transmis în direct cele mai importante momente de la congres, într-o Ediție Specială.

25 Septembrie 2021, 10:30 (actualizat 25 Septembrie 2021, 20:59) |
Florin Cîțu este noul președinte al PNL
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:
 |  GALERIE FOTO

Aglomerație și acuze la congresul PNL, organizat pentru alegerea șefului partidului. După o campanie lungă și tensionată, cu atacuri dure între candidați și susținători, mii de liberali au votat pentru a alege dacă partidul să fie condus de Ludovic Orban sau de Florin Cîțu.

Atmosfera a fost tensionată de la început la Romexpo. Vociferările au întrerupt inclusiv discursul președintelui Klaus Iohannis, invitat să transmită un mesaj în deschidere. Șeful statului a reclamat derapajele și atacurile la persoană, din ultimele luni, din partid.

Cu multe întreruperi, voce răgușită și chiar intervenții din partea contracandidatului său, Florin Cîțu și-a prezentat primul moțiunea. Ludovic Orban a intervenit să calmeze sala.

Ambii candidați s-au declarat dușmani ai PSD și liberali autentici. Orban a insistat pe dimensiunea creștină a partidului, iar Cîțu pe eroismul antreprenorilor.

La vot, au apărut și momente tensionate și nereguli.

A fost nevoie și de intervenția unui echipaj de pe ambulanță, după ce un bărbat de 71 de ani a căzut de pe scenă și și-a fracturat un braț.

ACTUALIZARE Roxana Zamfirescu comentează la Telejurnal despre semnalul dat în PNL după alegerea lui Florin Cîțu și ce vor face adversarii politici ai PNL:

ACTUALIZARE Ludovic Orban a fost votat de 40 la sută dintre alegători, dar spune că e câştigătorul moral al acestei lupte. L-a felicitat pe noul lider al PNL şi a anunţat că demisionează din fruntea Camerei Deputaților. A urmărit tot acest eveniment Marius Vulpe:

ACTUALIZARE Ionuț Moșteanu (USR PLUS), prima reacție după alegerea lui Florin Cîțu la șefia PNL: Mâine ne așezăm la masă dacă dl. Cîțu vine cu o propunere de premier

ACTUALIZARE Ludovic Orban: Mulțumesc tuturor celor aproape 1.900 de colegi care mi-au acordat încrederea în condițiile în care s-a desfășurat acest congres. Îl felicit pe Florin Cîțu. De-a lungul carierei mele de 31 de ani am apărat valorile liberale și am acționat constant pentru a pune în practică un ideal al politicilor liberale. Voi rămâne consecvent, îmi voi păstra convingerile și acțiunea politică, pentru apărarea democrației, a valorilor liberale și voi continua să acționez alături de colegii mei. Vă anunț că demisia mea din funcția de președinte al Camerei Deputaților va fi luni, la prima oră, pe masa lui Florin Cîțu. Din momentul de față, între Ludovic Orban și Klaus Iohannis nu mai există niciun parteneriat.

ACTUALIZARE Florin Cîțu: "Mulțumesc! Acest vot mă onorează și mă responsabilizează. Nu mă surprinde alegerea d-voastră, pentru că am spus că echipa câștigătoare este singura soluție pentru PNL. Vă promit că voi fi președintele tuturor liberalilor, indiferent pentru cine ați votat astăzi. De astăzi suntem un partid unit și vom folosi toate resursele împotriva adversarului nostru politic, PSD. Aceasta nu a fost doar o campanie, a fost o mișcare care va schimba România în bine. Vă mulțumesc tuturor și împreună construim România liberală!"

ACTUALIZARE Theodor Stolojan anunță rezultatele oficiale ale votului: 4848 de voturi valabil introduse in urne. Florin Cîțu a obținut 2878 de voturi - 62,2% din nr voturilor valabile. Ludovic Orban: 1898 de voturi - 39,7%. Voturi anulate - 72.

 

ACTUALIZARE Florin Cîțu ar fi luat 2.878 de voturi, în timp ce Ludovic Orban a adunat 1.898 de voturi.

ACTUALIZARE Florin Cîțu ar fi noul președinte al partidului, potrivit unor surse. Urmează să se anunțe și oficial câștigătorul alegerilor.

ACTUALIZARE 17.15 S-au desigilat urnele și a început numărătoarea voturilor.

ACTUALIZARE 16.35 S-a încheiat votul la Congresul PNL.

ACTUALIZARE 16.15 Incident la congresul PNL: un delegat care a căzut de pe scenă a suferit un traumatism la mâna dreaptă și va fi transportat la spital. Au intervenit pompierii SMURD.

(w460) SMURD

ACTUALIZARE 15.55 USR PLUS anunță  că a luat o decizie în unanimitate: nu poate guverna cu Florin Cîţu premier.

ACTUALIZARE 15.50 Ludovic Orban spune că  delegaților din 14 organizații liberale li s-a cerut clar să arate cu cine au votat pentru funcția de președinte. ”Este o rușine, asta nu este democrație”, a afirmat președintele PNL.

ACTUALIZARE 15.40 Votul este în desfășurare. La cabinele de vot sunt cozi. Un număr de 4.874 de delegați din întreaga țară s-au înregistrat la congres, după cum a anunțat președintele Comisiei de organizare, Theodor Stolojan.

ACTUALIZARE Discursurile s-au încheiat, urmează votul.

ACTUALIZARE 13.50 Iau cuvântul cinci liberali susținători ai moțiunii "Forța Dreptei".

ACTUALIZARE 13.28 Ludovic Orban prezintă proiectul de moțiune "Forța Dreptei".

"Încep prin a le spune celor câțiva care au huiduit și au fluierat că îi dezaprob și îmi cer eu scuze în numele lor", spune președintele PNL.

Orban arată că susţine varianta refacerii coaliţiei de guvernare, "singura coaliţie onorabilă": "Prima variantă, pe care o susţin şi pe care o apăr cu toată puterea, este aceea de a rămâne principalul partid de guvernământ prin refacerea coaliţiei de guvernare, care este singura coaliţie onorabilă, singura coaliţie care are un program de guvernare care poate să ducă România în direcţia bună. Iar pentru acest lucru, după Congres, cum ne vom prezenta în faţa partenerilor noştri din Coaliţie, dacă va fi ales cel care a provocat criza, în loc să fie ales cel care are soluţia la criză, cel care este respectat, cel care are cu adevărat capacitatea să refacă majoritatea parlamentară, să genereze un guvern de patru ani pentru România, condus de un premier al Partidului Naţional Liberal?"

"Realitatea este, în momentul de faţă, că suntem într-o ecuaţie aproape imposibilă. Atâta timp cât nişte parteneri care au fost cu noi în Coaliţie s-au retras din coaliţie şi au spus că au o singură condiţie pentru a reveni în coaliţie, stau şi mă întreb cum vom îndeplini această condiţie?", spune  liderul liberal.

"Cu cine facem majoritate parlamentară? Credeţi că există vreun liberal cu capul pe umeri care să fie de acord cu a bate palma cu PSD, cu refacerea USL-ului, cu compromiterea Partidului Naţional Liberal într-o combinaţie pe masă sau pe sub masă cu PSD? Eu cred că nu. Iar dacă există cineva, s-o spună, deschis, pentru că negocieri pe sub masă s-au făcut. Şi dacă cineva îşi imaginează că guvernul minoritar va putea rezista cu sprijin în Parlament înseamnă că este un naiv şi înseamnă că nu cunoaşte PSD", mai spune Ludovic Orban.

ACTUALIZARE 12.51 Iau cuvântul cinci liberali susținători ai moțiunii "România Liberală".

ACTUALIZARE 12.35 Sala scandează "Fără PSD", în timpul discursului lui Florin Cîțu.

ACTUALIZARE 12.30 Florin Cîțu încearcă să-și prezinte programul, dar este întrerupt de urale. O parte dintre cei prezenți îl susțin și au pancarte cu Cîțu președinte, ceilalți scandează Demisia!

Ludovic Orban face apel la susținătorii săi să îl lase pe Ludovic Orban să își prezinte programul.

"Toți sunteți echipa mea", le spune Cîțu celor prezenți.

"Ludovic Orban a avut un rol important pentru partid, îl apreciez pentru lucrurile bune, aşa cum l-am taxat de fiecare dată pentru lucrurile proaste. Acum, PNL trebuie să facă o alegere care să ducă partidul la alt nivel. Nu este o luptă personală, este o luptă pentru a imprima un traiect nou pentru partidul nostru. Eu ştiu că şi contracandidatul meu conştientizează acest lucru, dar refuză să o accepte, pentru că în joc este cariera sa politică şi funcţia de preşedinte al PNL", spune Florin Cîţu.

Congresul PNL va face partidul mai puternic, mai spune Cîțu: "Puternici pentru că guvernăm o ţară şi o facem bine, puternici pentru că am gestionat bine criza de sănătate, România a fost o ţară verde până acum, nu am închis economia şi nu o vom închide, iar eu vă spun atât: cât timp voi fi preşedinte al PNL nu vom închide mall-urile, nu vom închide afacerile şi nici pieţele, nu vom închide economia. Puternici, pentru că, indiferent ce se întâmplă în această campanie, de mâine suntem un partid unit. Şi suntem puternici pentru că eu nu am să renunţ niciodată la principiile mele liberale, indiferent de presiunile la care sunt supus. Doar împreună putem să îi convingem pe români că soluţia este România liberală."

"Indiferent ce se întâmplă în această campanie, de mâine suntem un partid unit", arată Florin Cîțu, în finalul discursului său.

ACTUALIZARE 12.13 Ludovic Orban prezintă o sinteză a Raportului de Activitate în calitatea de președinte al partidului.

Noi, liderii, suntem nimic fără voi, baza Partidului Național Liberal, spune Ludovic Orban în debutul discursului, său, în uralele unei părți dintre cei prezenți.

ACTUALIZARE 12.00 Președintele Klaus Iohannis pleacă de la congres, flancat, ca și la sosire, de cei doi candidați, Florin Cîțu și Ludovic Orban.

Congresul continuă. Daniel Buda, președintele  Curții de Arbitraj prezintă Raportul de Activitate.

ACTUALIZARE 11.55 Cristian Diaconescu, președintele Partidului Mișcarea Populară susține un discurs la congresul PNL.

(w500) Cristian D

ACTUALIZARE 11.45 Kelemen Hunor, președintele UDMR, susține un discurs la congresul PNL.

(w500) Kelemen Hu

ACTUALIZARE 11.14 Discursul președintelui Klaus Iohannis:

 • Bună ziua, dragi liberali!
 • Nu ne-am întâlnit demult în această formulă
 • Mă bucur că vă văd aici în număr așa de mare
 • Vă salut pe toți, liberali din toată țara
 • Ne aflăm într-un punct de inflexiune, nu doar pentru PNL, ci și pentru România
 • Nu a fost o campanie internă așa cum mulți ne-am fi dorit
 • PNL este un partid viu
 • Competiția deschisă a fost mereu posibilă și încurajată
 • Mi-ar fi plăcut să văd mai mult dezbateri de idei pe motiuni si proiecte
 • Am asistat la derapaje și atacuri la persoană
 • S-au spus lucruri grave, s-au folosit cuvinte dure, care sapă credibilitatea unui puternic greu încercat
 • Viitorul președinte va avea o misiunea foarte grea: să demonstreze că PNL este în continuare cel mai important partid din România, nu doar pentru tradiția și istoria sa, ci pentru că principiile liberalismului sunt singurele pe care se poate clădi o țară dezvoltată, profund democratică
 • Vremea confruntărilor electorale s-a încheiat
 • Am promis oamenilor în 2020 4 ani de stabilitate politică în care România să demareze investiții și reforme îndelung așteptate
 • Azi, cei din PNL îsi aleg conducerea pe care o consideră potrivită
 • De mâine, ambele echipe trebuie să fie conștiente că menținerea unității partidului este esențială pe mai departe
 • Cel mai important argument este că România are nevoie de un liberalism puternic, care să acționeze ca un vector de modernizare și construcție
 • PNL se află în fața unui test de maturitate
 • Alegerile interne nu sunt doar despre a înlocui un lider cu alt lider
 • Sunt despre proiecte mai bune, eficiență, înnoire, reconectare cu oamenii
 • PNL are obligația să-și asculte alegătorii, să țină cont de voturile primite
 • Dragi liberali, știu că vă doriți cu toții un singur lucru: ca România să câștige, să fie condusă de un guvern în care forța motrice este PNL
 • este imperativ să depășim cât mai repede actuala criză
 • Această guvernare trebuie să continue, nu există niciun motiv real ca premierul să fie demis sau să-și dea demisia
 • Cu atât mai mult când premierul și miniștrii sunt atacați din toate părțile  întregul PNL trebuie să de dovadă de solidaritate și să-și susțină din toate forțele
 • Sunt de neînțeles sabotaje venite din propriul partid, chiar dacă până al un punct ar putea fi explicabile prin prisma  luptei electorale interne
 • Cred că România ar putea avea un deceniu de guvernare de dreapta
 • ca acest lucru să fie posibil, e nevoie de fapte, nu doar de discursuri
 • Avem instrumentele necesare, avem fondurile ca să le punem în aplicare
 • Să avem și înțelepciunea și maturitatea de a ne așeza cu toții la aceeași masă
 • E nevoie ca guvernul să-și asume principii ferme și să le redea speranța oamenilor că pot avea un trai bun, prosper, aici, în țara noastră.
 • Prioritățile rămân neschimbate
 • Văd că sunteți energizați și așa e bine, dar, la final, trebuie să fim o echipă!

ACTUALIZARE 11.10 Congresul PNL a început cu intonarea Imnului. Președintele Iohannis este prezent la Congres.

(w500) Klaus Ioha

ACTUALIZARE Premierul Florin Cîţu, candidat la şefia PNL, a declarat sâmbătă că, după congres, Partidul Naţional Liberal va ieşi mai puternic şi se va pregăti în fiecare zi pentru a câştiga alegerile din 2024.

"Astăzi vom culege roadele acestei campanii, care a fost una dificilă, e adevărat, dar una foarte bună pentru PNL, pentru că după ziua de azi, aşa cum am spus în fiecare colţ din ţară unde am fost, PNL să fie mai unit, mai puternic. Şi se va pregăti în fiecare zi pentru a câştiga alegerile din 2024. (...) PNL, veţi vedea după ziua de astăzi, o să fie mai unit ca niciodată, iar ceea ce noi am promis am făcut şi veţi vedea că românii, ca de fiecare dată, unde am avut administraţie liberală, vor vota din nou PNL în 2024", a susţinut Florin Cîţu, înainte de Congresul PNL.

ACTUALIZARE Preşedintele Partidului Naţional Liberal, Ludovic Orban, şi-a exprimat încrederea,  înainte de începerea congresului, că vor fi respectate toate procedurile, astfel încât să fie asigurat secretul absolut al votului pentru preşedinţia PNL şi nu vor fi încercări de fraudare, adăugând că şeful statului Klaus Iohannis este binevenit la acest eveniment.  "Încrederea mea este că nu vor fi încercări (de fraudare a votului - n.r.). Ca preşedinte al partidului nu am avut ocazia să intervin, am avut o comisie de organizare a congresului, avem o comisie de numărare şi validare a voturilor, care este formată cu reprezentare paritară şi care este condusă de preşedintele Comisiei de organizare, domnul Stolojan. Am încredere că vor fi respectate toate procedurile de vot, astfel încât să fie asigurat secretul absolut al votului."

Cu doar câteva zile înainte de reuniunea liberalilor, preşedintele Klaus Iohannis şi-a exprimat susţinerea pentru Florin Cîţu la guvernare, anunţând că va participa la Congresul PNL.

"Îl încurajez pe Florin să continue şi să nu se teamă şi pe liberali să rămână la guvernare. (...) Florin Cîţu nu are motive să demisioneze sau să fie demis", a spus Iohannis, într-o discuţie cu jurnaliştii care l-au însoţit la New York la Adunarea Generală a ONU.

În debutul Congresului PNL sunt programate discursuri ale invitaţilor: preşedintele Klaus Iohannis, precum şi reprezentanţi ai partidelor politice.

Actualul preşedinte al partidului, Ludovic Orban, va prezenta ulterior raportul de activitate al mandatului său.

Cei doi candidaţi la funcţia de preşedinte PNL vor avea la dispoziţie câte 20 de minute pentru a-şi prezenta moţiunile, urmaţi fiind de discursurile a câte 5 susţinători timp de 5 minute fiecare.

Votul pentru candidaţii la preşedinţia partidului ar putea începe în jurul orei 14,00, conform informaţiilor transmise de organizatori.

Forța Dreptei vs România Liberală

Ludovic Orban candidează, la congres, cu moţiunea "Forţa Dreptei", iar Florin Cîţu cu moţiunea "România Liberală".

Pe 30 mai, premierul Florin Cîţu şi-a anunţat candidatura la preşedinţia PNL, afirmând la acea vreme că partidul are nevoie de un "suflu nou".

Ludovic Orban, care anunţase anterior că va candida pentru un nou mandat, a salutat atunci decizia lui Cîţu, arătând că va fi o competiţie fair play, "un festival al democraţiei".

Dar, în timpul campaniei electorale interne, cei doi şi-au adus mai multe critici şi acuzaţii reciproce.

În 4 septembrie, actualul lider al PNL susţinea că aceasta este "cea mai urâtă campanie" cu care s-a confruntat în 31 de ani de politică şi a acuzat de mai multe ori faptul că susţinători ai săi sunt ameninţaţi că sunt daţi afară din posturile publice.

"Eu vă spun sincer că am trăit, din momentul anunţării candidaturii, cea mai urâtă perioadă din viaţa mea în PNL şi este practic cea mai urâtă campanie cu care m-am confruntat eu în 31 de ani de politică. Nu poţi să faci campanie cu 'pâinea şi cuţitul sunt la mine', 'dacă nu mă votaţi, nu primiţi nimic, nici funcţii, ba chiar vă dăm afară oameni'", spunea Orban.

El a reclamat şi faptul că, deşi votul la congres este secret, într-o serie de organizaţii judeţene se încearcă să li se impună delegaţilor cu cine să voteze şi să fie verificaţi dacă respectă indicaţiile.

Pe 21 septembrie, susţinătorii lui Ludovic Orban la preşedinţia PNL, printre care Ionel Dancă, Violeta Alexandru, Antonel Tănase, Ioan Cupşa, Adrian Oros, au lansat un apel, semnat de 69 de deputaţi, senatori, primari, viceprimari liberali, pentru soluţionarea crizei politice şi guvernamentale, în care şi-au exprimat deplina convingere că actualul preşedinte al partidului este cel care poate reface majoritatea parlamentară şi singurul care poate garanta coeziunea partidului.

"Joaca de-a politica trebuie să se termine. Cine seamănă vânt culege furtună. Cine poartă răspunderi pentru grava criză în care a fost aruncată România trebuie să îşi asume răspunderile şi să acţioneze în consecinţă", spunea atunci Ludovic Orban.

Contracandidatul său, Florin Cîţu, a declarat, în august, că Orban a ales "un mod foarte urât" să iasă din politică.

Ulterior, Cîţu şi susţinătorii lui l-au acuzat pe Ludovic Orban că a făcut tot ce este posibil, în calitatea sa de preşedinte al Camerei Deputaţilor, ca să fie dezbătută moţiunea de cenzură depusă de USR PLUS şi AUR împotriva Guvernului.

Mai mult, Florin Cîţu a spus că impresia lui este că, în ultima perioadă, preşedintele PNL, Ludovic Orban, pare a fi "cel mai mare susţinător" al moţiunii de cenzură.

În contextul sesizării făcute de el la CCR cu privire la existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Executiv pe tema moţiunii, Cîţu a anunţat că va cere demisia preşedinţilor Camerei Deputaţilor şi Senatului dacă decizia Curţii va fi favorabilă. "Dacă Curtea Constituţională ne dă nouă dreptate, preşedinţii celor două Camere trebuie să plece", a declarat Florin Cîţu.

Pe 8 septembrie, premierul a susţinut că el niciodată nu va negocia "interese personale", ci "doar ale PNL şi ale românilor". "În PNL este o mare dezamăgire la modul în care au fost negociate în iarnă portofoliile. Foarte mulţi dintre colegii mei au spus că domnul preşedinte şi-a negociat întâi poziţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor şi după aceea au rămas portofoliile (de miniştri - n.r.). (...) E nevoie ca atunci când negociem, să negociem şi interesele PNL, nu interesele personale", afirma Florin Cîţu.

Şi Ludovic Orban şi Florin Cîţu au susţinut, de-a lungul campaniei interne, că vor câştiga la congres, iar după 25 septembrie vor conduce PNL.

Restricții impuse de pandemie

Pentru accesul participanţilor la Congres au fost impuse o serie de măsuri în contextul pandemiei de COVID-19. Astfel,  intrarea în sala reuniunii se face doar pe baza adeverinţei de vaccinare împotriva SARS-CoV-2, a rezultatului negativ al unui test RT-PCR sau antigen rapid ori a certificatelor care dovedesc trecerea prin boală. De asemenea, preşedinţii filialelor PNL au fost obligaţi, la rândul lor, să verifice dacă delegaţii au toate documentele necesare şi nicio organizaţie nu va avea invitaţi.

Premierul Florin Cîţu a respins toate acuzaţiile potrivit cărora acest congres ar fi organizat ilegal, cu atât de mulţi participanţi, având în vedere normele legale aprobate pentru scenariul roşu al pandemiei în care a intrat Capitala, după ce rata de infectare cu SARS-CoV-2 a depăşit 3 la mia de locuitori.

"La Congresul PNL se va purta mască. Este legal pentru că este un congres unde este un spaţiu de 3 metri pătraţi de persoană. Sunt 15.000 de metri pătraţi, deci, dacă vor fi 5.000 de persoane, se poate ţine în condiţii de legalitate. Până la urmă trebuie să mergem spre normalitate, avem vaccin, avem certificat, nu putem să ne oprim de fiecare dată", a precizat Cîţu. El a spus că în acest sens a fost solicitat şi un punct de vedere de la Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 13°C 14°C
IASI 12°C 11°C
CLUJ 9°C 4°C
CONSTANTA 13°C 16°C
CRAIOVA 12°C 11°C
BRASOV 10°C 13°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI