Ziua Canadei, boicotată după descoperirea mormintelor în care ar fi fost îngropați copii indigeni. Fostă elevă la o școală catolică: Ne-au făcut să credem că suntem oameni fără suflet

1 iulie 2021, 20:47

Aceste imagini de amator surprind incendiul care a mistuit o biserică romano- catolică veche de o sută de ani din provincia Alberta. Incendiul, pe care poliția îl tratează ca pe un act intenționat, a venit la scurt timp după ce lângă o fostă școală catolică au fost găsite rămășițele a aproape 200 de copii indigeni îngropate în morminte fără însemne.

Este treia astfel de descoperire din ultima lună: în total au fost găsite peste o mie de astfel de morminte.

De atunci, furia anti-catolică a dus la incendiere a cel puțin 6 biserici din mai multe provincii canadiene.

Premierul Trudeau chiar i-a cerut Papei Francisc să meargă personal în Canada pentru a-și cere iertare populațiilor indigene.

Timp de 165 de ani, până în 1996, biserica a adiministrat peste 130 de școli de stat cu scopul declarat al asimilării forțate a copiilor de indigeni.

Peste 150 de mii au fost luați de la familii, dar în multe cazuri erau înfometați, abuzați și așa cum o arată recentele descoperiri nu puțini și-au pierdut viața.

În 2015 o comisie guvernamentală a catalogat aceste fapte drept genocid cultural.

Florence Sparvier, fostă elevă la o școală catolică: Am 80 de ani şi am fostă elevă la o asemenea şcoală, dusă de părinţi. La acea vreme, dacă părinţii refuzau sa-şi dea copilul la şcoala de stat, unul dintre ei era băgat la puşcărie. Ne-au făcut să credem că suntem oameni fără suflet.

Mulți au boicotat Ziua Canadei care se marchează astăzi. Deja unele comunități au anulat festivitățile și mai multe statui ale unor personalități asociate acestor foste școli rezidențiale au fost vandalizate, inclusiv cea a Papei Ioan Paul al II-lea.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă