Se împlinesc 144 de ani de la nașterea lui Constantin Brâncuşi, cel mai bine vândut sculptor şi unanim considerat părintele sculpturii moderne. Din 2005, 19 februarie a fost declarată sărbătoare națională. În această zi se organizează evenimete în ţară şi în străinătate.
La Târgu-Jiu, orașul unde Constantin Brâncuși ne-a lăsat moștenire Ansamblul "Calea Eroilor", cu celebrele Masa Tăcerii, Poarta Sărutului și Coloana Infinitului, pe 19 februarie a fost inaugurat Muzeul Naţional "Constantin Brâncuşi".
Sediul este Casa Barbu Gănescu în care a locuit inclusiv artistul, pentru un an, atunci când lucra la realizarea ansamblului din centrul oraşului.
În noul muzeu sunt acum expuse mai multe fotografii care sunt deja cunoscute publicului. Până de curând puteau fi văzute într-o clădire de peste drum.
La Buzău a fost recompus un ansamblu funerar gândit de Brâncuşi în cimitirul Dumbrava.
Bustul avocatului Petre Stănescu va sta acum din nou lângă statuia Rugăciunea. Lucrările au fost comandate de soţia avocatului.
De-a lungul timpului, operele au fost furate, regăsite, apoi din nou pierdute. Originalele sunt acum la Muzeul Național de Artă din Bucureşti, iar la Buzău sunt copii fidele.
Brâncuși are două lucrări funerare, pe cea din cimitirul Dumbrava din Buzău şi pe cea din Montparnasse, care reprezintă sărutul a doi îndrăgostiți care s-au sinucis.