Ziua 50 de război | Ucrainenii așteaptă lansarea unei noi ofensive ruse în Donbas. Luptele au continuat la Mariupol și Harkov. SUA trimit armament greu în Ucraina

Clădire devastată în Borodianka Ucraina
Clădire devastată în Borodianka Ucraina
14 aprilie 2022, 06:59

ACTUALIZARE 00.19 Consilierul pentru securitate națională al SUA: Modul în care s-a desfășurat saga „Moskva”, o mare lovitură pentru Rusia.

ACTUALIZARE 23.35 Ministerul rus al Apărării admite: Nava de război Moskva s-a scufundat.

ACTUALIZARE 23.15 Panglica bicoloră Sfântul Gheorghe şi literele Z şi V ca simboluri pro-ruse, interzise pe teritoriul Republicii Moldova.

ACTUALIZARE 22.45 Ambasada Franţei, transferată la Liov, revine la Kiev.

ACTUALIZARE 22.08 Președintele SUA, Joe Biden, se declară gata să meargă în Ucraina. Confirmare într-un schimb de replici cu jurnaliștii

ACTUALIZARE 21.15 Ucraina încă aşteaptă lansarea unei noi ofensive ruse în Donbas, unde continuă luptele la Mariupol. Kievul admite că unii soldaţi ucraineni s-au predat, relatează joi agenţia EFE.

”Inamicul continuă să-şi sporească gruparea aeriană în apropierea frontierei de est a ţării noastre, îşi creşte forţele de artilerie şi îşi optimizează sistemele de comandă”, a anunţat Statul Major ucrainean.

De asemenea, adaugă acesta, trupele ruse îşi consolidează prezenţa în apropierea oraşului Severodoneţk din provincia Lugansk şi continuă asaltul asupra oraşului-port Mariupol.

La rândul ei, Rusia susţine că încă 134 de puşcaşi marini ucraineni s-au predat miercuri noapte la Mariupol, astfel că numărul celor luaţi prizonieri de trupele ruse în acest oraş ar fi ajuns la 1.160.

Ucraina a confirmat că ”unii” dintre soldaţii săi au fost ”capturaţi” de ruşi la Mariupol, fără a menţiona un număr.

Consilierul prezidenţial ucrainean Oleksii Arestovici a declarat într-un interviu că ”o parte din Brigada 36 de Infanterie Marină a fost capturată în timpul unei tentative de a sparge încercuirea, dar nu sunt o mie de persoane, sunt mult mai puţine”.

ACTUALIZARE 21.00 EXCLUSIV Echipa TVR a filmat în Harkov, care rezistă bombardamentelor. Localnic: „Totul va fi bine! Orașul va reînvia! Poporul la fel!”

Harkov este unul dintre oraşele Ucrainei pe care armata rusă le vrea ocupte. Şi distruse. Localnicii au tot încercat să fugă de bombe, dar mulţi dintre ei au rămas să lupte ca voluntari. Şi să reziste invaziei. Alexandru Costache, Bogdan Militaru şi Dorel Oancă au filmat într-un cartier rezidenţial din Harkov, unde nici o casă nu a fost ferită de bombardamente. Un reportaj în exclusivitate.

ACTUALIZARE 20.10 Oficial SUA: Rusia şi-a mutat spre sud navele din Marea Negră, după incidentul cu crucişătorul ‘Moskva’

ACTUALIZARE 19.50 Canada va desfăşura până la 150 de militari în Polonia pentru a-i ajuta pe ucrainenii care fug din cauza războiului cu Rusia şi pentru a răspunde crizei tot mai mari a refugiaţilor, la frontieră, a declarat astăzi ministrul Apărării, Anita Anand, relatează Reuters şi AFP.

ACTUALIZARE 18.40 Cristian Diaconescu: Declarația lui Zelenski privind pericolul imediat pentru România în cazul căderii Ucrainei nu reprezintă o predicție cu șanse de îndeplinire. A fost făcută într-un context special

ACTUALIZARE 18.00 – ORA DE ȘTIRI În ultimele 24 de ore forțele ucrainene au reușit să dea o lovitură grea armatei ruse. Poate cea mai importantă de la începutul războiului. Nava amiral a marinei ruse din Marea Neagra, Crucișătorul Mosckva, aflată în portul Sevastopol, a fost abandonată după ce un incendiu puternic a dus la explozia armamentului și la o posibilă scufundare a vasului. Ucrainenii susțin că nava ar fi fost lovită de două rachete Neptun trimise de apărarea lor, care și-au atins ținta.

Disperare în orașul-port Mariupol! Luptătorii ucraineni încearcă să reziste in fața armatei ruse, care presează din toate direcțiile. Mariupol, punct strategic, de care depinde mult evoluția războiului, a devenit zona cea mai fierbinte din Ucraina. Cu muniția pe sfârșite și armamentul la limită, președintele Volodimir Zelenski cere Occidentului noi ajutoare militare. Americanii au anunțat un pachet de 800 de milioane de dolari, sub forma de armament greu.

ACTUALIZARE 17.40 Prietenul lui Putin, Medvedciuk, cu averea sub sechestru. Pentru operațiunea eșuată de scoatere din Ucraina a oligarhului, FSB ar fi recurs la ajutorul unor interlopi. Traseul de fugă era prin Transnistria

ACTUALIZARE 17.00 Ministrul adjunct de externe al Rusiei, Alexander Grushko, este ultimul care și-a adăugat vocea la avertismentele Rusiei că va lua măsuri de securitate dacă Suedia și Finlanda optează pentru aderarea la NATO. Reuters relatează că Grushko a spus că apartenența lor la alianța militară va duce la „cele mai nedorite consecințe”.

ACTUALIZARE 16.30 Ucraina susţine că Rusia a pierdut cel puţin 20.000 de militari. Washingtonul nu ştie ce a provocat exploziile pe crucişătorul Moskva: „Probabil o vor aduce la Sevastopol pentru reparaţii”

ACTUALIZARE 16.20 Viceprim-ministrul Ucrainei, Iryna Vereshchuk, a declarat că 30 de prizonieri de război ucraineni sunt returnați în cadrul unui schimb cu Rusia, relatează AFP, potrivit The Guardian.

Într-o declarație, Vereshchuk a spus: S-au schimbat cinci ofițeri și 17 militari. De asemenea, opt civili, inclusiv o femeie, au fost eliberați. În total, 30 dintre cetățenii noștri pleacă astăzi acasă.

ACTUALIZARE 16.00 Comisia de Investigație a Rusiei a declarat că forțele ucrainene au efectuat cel puțin șase lovituri aeriene cu elicopterul asupra satului Klimovo din regiunea rusă Bryansk, rănind șapte persoane.

Guvernatorul regiunii Bryansk a declarat mai devreme că două clădiri rezidențiale din sat au fost lovite de bombardamente, care se află la nord de regiunea ucraineană Cernihiv.

ACTUALIZARE 15.30 Pentagonul confirmă cel puțin o explozie puternică pe crucișătorul „Moskva”, dar nu știe încă ce a provocat-o, a declarat John Kirby pentru CNN într-un comentariu.

ACTUALIZARE 15.00 Trimisul special al TVR, Dorel Onacă – reportaj foto din Irpin, Ucraina


ACTUALIZARE 14.31 Imagini tulburătoare. Cum sunt adunate de pe străzi cadavrele victimelor din Bucha. Povestea lui Vitaliy, un tânăr bucătar ucis de ruşi şi îngropat apoi în spatele casei.

ACTUALIZARE 14.13 O unitate de operațiuni speciale din Ucraina a distrus un pod traversat de un convoi rus care se îndrepta spre orașul Izium, în regiunea Harkov, a anunțat joi Comandamentul Forțelor de Operații Speciale ale Forțelor Armate ale Ucrainei într-un comunicat.

ACTUALIZARE 13.43 INSCOP: Câtă încredere mai au românii în Rusia după declanșarea războiului din Ucraina. Războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei a scăzut încrederea românilor în Rusia, de la 16-18%, cât a fluctuat în cursul anului 2021, la doar 7.5% în aprilie 2022, potrivit datelor din mai multe sondaje de opinie realizate de INSCOP.

ACTUALIZARE 13.10 Echipa TVR  din Ucraina a ajuns în Harkov, unul dintre oraşele cele  bombardate de armata rusă. În regiunea Harkov au fost ucise în ultimele 24 de ore  7 persoane, iar alte 22 au fost rănite. Un băiețel de doi ani, rănit zilele trecute, a murit la spital.

ACTUALIZARE 13.00 NEXTA a postat pe Twitter un video cu o explozie din Parcul Gorki din Harkov.

ACTUALIZARE 12.47 Guvernatorul regiunii Harkov din Ucraina, Oleh Synyegubov, a declarat că patru civili au fost uciși și 10 răniți joi în timpul bombardamentului rus asupra orașului, transmite The Guardian.

ACTUALIZARE 12.44 Rusia ameninţă să desfăşoare arme nucleare în regiunea baltică dacă Suedia şi Finlanda vor adera la NATO.

Dmitri Medvedev, vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse şi unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai preşedintelui rus Vladimir Putin, a avertizat Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) că, dacă Suedia şi Finlanda vor adera la organizaţia militară, Rusia va trebui să-şi consolideze apărarea în regiune, inclusiv prin desfăşurarea de arme nucleare în regiunea baltică.

ACTUALIZARE 12.37 Cum a fost scos din luptă crucișătorul Moskva, mândria flotei rusești de la Marea Neagră.

ACTUALIZARE 12.15 Atacul ucrainean asupra crucișătorului „Moscova”, o victorie simbolică. Expert: „Este simbolul puterii navale ruse în Marea Neagră”.

ACTUALIZARE 12.02 Fostul proprietar al companiei Yukos, Leonid Nevzlin, care a emigrat din Rusia, a făcut publice  informații neconfirmate din sursele sale de la Moscova, transmite Nexta. Potrivit acestuia, Putin a arestat 20 de generali, Surkov este în arest la domiciliu, iar Dvorkovich este cercetat penal.

ACTUALIZARE 11.47 Există cel puțin un câștigător în războiul sângeros al lui Vladimir Putin în Ucraina: cărbunele, scrie Politico. Uniunea Europeană se străduiește să își diversifice sursele de energie pentru a diminua dependența față de Moscova după ce Rusia a invadat Ucraina, iar cea mai simplă soluție la îndemâna statelor europene, inclusiv a României, este redeschiderea termocentralelor pe bază de cărbune.

ACTUALIZARE 11.28 Comitetul de Investigații al Rusiei a declarat că deschide dosare penale pentru presupuse acte de tortură comise de armata ucraineană asupra unor militari ruși.

Reuters nu a putut verifica în mod independent acuzațiile Comitetului rus. Ucraina a declarat că verifică toate informațiile referitoare la tratamentul prizonierilor de război, va investiga orice abuzuri și va lua măsurile legale corespunzătoare.

ACTUALIZARE 10.38 Cea mai recentă informare a ministerului britanic al Apărării avertizează că președintele rus Vladimir Putin continuă să-și arate interesul pentru estul Ucrainei, iar apărarea continuă a Ucrainei la Mariupol necesită în prezent un număr semnificativ de trupe și armamente rusești.

ACTUALIZARE 10.29 Ucraina va primi un nou ajutor militar din partea SUA, în sumă 800 de milioane de dolari. Printre echipamentele trimise se numără 300 de drone ucigaşe Switchblade şi 500 de rachete Javelin. Pe lângă acest armament, ajutorul militar va consta și în 18 tunuri M777 Howitzer, piese de artilerie de ultimă generaţie folosite până de curând de armata americană în Afganistan, însoţite de 40.000 de obuze de 155 mm, 10 radare anti-artilerie mobile AN/TPQ36 şi două radare antiaeriene AN/MPQ64 „Sentinel”, a anunțat într-o conferință de presă purtătorului de cuvânt al Pentagonului, John Kirby.

ACTUALIZARE 10.19 Refuzul preşedintelui francez Emmanuel Macron de a denunţa miercuri un genocid în Ucraina de către armata rusă este „foarte dureros”, a deplâns omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski. „Dacă sunt adevărate, astfel de remarci sunt foarte dăunătoare pentru noi”, a spus preşedintele Zelenski la o conferinţă de presă comună cu şefii de stat polonez, lituanian, estonian şi leton, aflaţi în vizită la Kiev.

ACTUALIZARE 10.04 Reprezentanţi ai Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) şi ai Consiliului Europei au cerut joi Rusiei să nu mai atace lăcaşe de cult şi locuri cu semnificaţie religioasă din Ucraina.

ACTUALIZARE 09.58 Nouă coridoare umanitare pentru evacuarea civililor au fost convenite pentru azi, a anunțat vicepremierul ucrainean Iryna Vereshchuk.

ACTUALIZARE 09.20 Rusia a anunţat miercuri că 398 de membri ai Congresului Statelor Unite vor avea interdicţia de a intra pe teritoriul său ca măsură de represalii pentru o decizie similară adoptată de Washington pentru a pedepsi ofensiva rusă în Ucraina.

ACTUALIZARE 09.00: Autorităţile americane analizează posibilitatea de a trimite la Kiev o delegaţie oficială la nivel înalt în semn de solidaritate cu Ucraina, ţară invadată de forţele ruse în 24 februarie, a anunţat miercuri o sursă apropiată acestui dosar, potrivit Reuters.

ACTUALIZARE 08.13: Rusia încearcă să mobilizeze până la 70.000 de oameni în așa-numita Republică Populară Donețk din estul Ucrainei, susțin surse din armata ucraineană.

Iată ultimele evoluţii privind situaţia din Ucraina:

Pentru prima dată de la invadarea Ucrainei de către Rusia, SUA oferă Kievului armament de mare putere, inclusiv elicoptere Mi-17 și 18 tunuri obuzi de 155 mm. Noul pachet de arme reprezintă cel mai important semn de până acum că războiul din Ucraina se schimbă, pentru a face față tipului de luptă care ar putea avea loc în regiunea Donbas: confruntări pe un teren deschis în comparaţie cu luptele strânse în zonele urbane și împădurite. UE a aprobat, de asemenea, încă 500 de milioane de euro pentru echipament militar pentru Ucraina.

Dacă loviturile de pe teritoriul Rusiei continuă, forțele armate ruse vor lovi centrele de comandă, inclusiv pe cele de la Kiev, a avertizat miercuri seară Ministerul Apărării de la Moscova.

O baterie de rachete a Marinei ucrainene ar fi lovit miercuri seară crucișătorul rusesc Moskva în largul coastei Odesei, port strategic la Marea Neagră, au transmis mai multe surse de presă de la Kiev. Nava a luat foc și, din cauza condițiilor meteo, nu putea primi ajutor imediat. Este nava de la bordul căreia au fost amenințați grănicerii de pe Insula Șerpilor. Ministerul rus al Apărării a confirmat la câteva ore că muniția a detonat în urma unui incendiu.

Trupele ruse suferă de „moral scăzut și dezamăgire” în rândul unora dintre soldaţii tineri. Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a mai spus că liderii trupelor ruse sunt „frustrați” pe măsură ce invazia Rusiei în Ucraina continuă.

Președinții a patru țări care se învecinează cu Rusia – Polonia, Estonia, Lituania și Letonia – s-au deplasat la Kiev pentru a-l susține pe omologul lor ucrainean, Volodimir Zelenski, și trupele sale aflate în conflict.

Kievul a anunţat că nu a primit o cerere oficială din partea Berlinului pentru o vizită a preşedintelui german Frank-Walter Steinmeier, care plănuia să viziteze Ucraina împreună cu alţi şefi de stat, a declarat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Zelenski le-a spus parlamentarilor estoni, fără a furniza dovezi, că Rusia folosește bombe cu fosfor în Ucraina. Forțele ucrainene din Mariupol au spus că o dronă a aruncat o substanță otrăvitoare asupra orașului, dar nu a existat nicio confirmare independentă că Rusia a folosit arme chimice interzise.

Zelenski a avertizat că războiul va deveni o „baie de sânge nesfârșită, răspândind mizerie, suferință și distrugere” fără arme suplimentare. El a spus într-un video, în care a vorbit în engleză într-un videoclip, publicat pe Twitter: „Libertatea trebuie înarmată mai bine decât tirania. Țările occidentale au totul pentru ca acest lucru să se întâmple.”

„Rusia încă are capacitatea de a ataca, și nu doar de a ataca Ucraina. Polonia, Moldova, România și țările baltice vor deveni următoarele ținte dacă va cădea libertatea Ucrainei”, a atras atenția Volodimir Zelenski în mesajul video publicat miercuri după-amiază. Mesajul este o pledoarie către guvernele lumii să sprijine Ucraina cu armament.

Preşedintele american Joe Biden l-a sunat pe omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, pentru a-l „ţine la curent cu sprijinul continuu al SUA” pentru Ucraina, a indicat Casa Albă, potrivit AFP. Pachetul anunțat miercuri seară este în valoare de 800 de milioane de dolari.

Retragerea Rusiei din jurul Kievului a dus la descoperirea unui număr mare de civili aparent masacrați, atrăgând condamnări internaționale și solicită o anchetă pentru crime de război. Șeful poliției districtului Kiev a declarat că cadavrele a 765 de civili, inclusiv 30 de copii, au fost găsite în jurul capitalei.

Președintele francez, Emmanuel Macron, a refuzat să repete acuzația lui Joe Biden că Rusia comite „genocid” împotriva ucrainenilor, avertizând că escaladarea verbală nu va ajuta la încheierea războiului. Președintele SUA a declarat marți că „a devenit din ce în ce mai clar că Putin încearcă doar să șteargă ideea de a putea fi chiar ucrainean”. Ca răspuns, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a descris comentariile lui Biden drept „inacceptabile”.

Prim-ministrul Finlandei, Sanna Marin, a declarat că țara va decide dacă va solicita aderarea la NATO „în câteva săptămâni”. Vorbind la o conferință de presă comună cu omologul său suedez, Marin a spus că, în calitate de partener NATO – dar nu membru – Finlanda nu este acoperită de articolul 5, care prevede că un atac asupra unui membru ar trebui considerat un atac asupra tuturor.

Guvernul Regatului Unit a impus sancțiuni altor 206 de persoane ca răspuns la invazia Ucrainei de către Vladimir Putin, inclusiv 178 de persoane despre care a spus că au fost implicate în susținerea republicilor autoproclamate din Lugansk și Donețk.

Viceprim-ministrul Ucrainei, Iryna Vereshchuk, a declarat că nu a fost posibilă deschiderea coridoarelor umanitare miercuri. Ea a spus că situația de-a lungul rutelor este „prea periculoasă” și a acuzat forțele ruse că au încălcat acordul de a opri împușcăturile în timp ce oamenii vor să plece din oraşe.

Kremlinul a evitat astăzi să răspundă într-un mod fără echivoc la propunerea Kievului de a elibera prizonieri deţinuţi în Rusia în schimbul deputatului şi omului de afaceri ucrainean Viktor Medvedchuck, un apropiat al lui Vladimir Putin, arestat marți seară în Ucraina. Deloc ambiguu a fost însă Dmitri Medvedev, care a amenințat direct autoritățile ucrainene.

BBC a avertizat că un videoclip care poartă marca sa și care susține că un atac cu rachete asupra unei gări care a ucis zeci de oameni a fost efectuat de Ucraina este fals. Videoclipul oferă

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite