Ziua 24 de război în Ucraina | Rusia a folosit rachete hipersonice pentru a distruge obiective militare | Operațiuni de salvare în Mykolaiv | Un reporter ucrainean a fost dat dispărut

19 martie 2022, 07:57

ACTUALIZARE 22.50 Potrivit The Kyiv Independent, Rusia forțează ilegal bărbați neantrenați care locuiesc în regiunea Donbas, controlată de ruși, să lupte și îi trimite pe linia frontului. „Acești oameni nu au ținut niciodată o mitralieră în mâinile lor”, a spus Oleksii, un tânăr de 24 de ani, rezident al localității Khrestivka din Donețk, ocupată de ruși, vorbind despre prieteni, colegi de clasă și foști colegi despre care știe că au fost recrutați. Un rezident al Donbasului, pe nume Anastasia, a declarat pentru presă că acești civili din Donbas sunt forțați să lupte în poziții din prima linie, forțele ruse amenințând că îi vor împușca, dacă nu se conformează.

ACTUALIZARE 22.05 Olena Zelenska, soţia preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a cerut sâmbătă Consiliului Ecumenic al Bisericilor, organizaţie ce reprezintă 580 de milioane de creştini din întreaga lume, să contribuie la organizarea unor ”culoare umanitare veritabile” în Ucraina, informează AFP.

”Cunoscând experienţa Consiliului Ecumenic al Bisericilor în reglementarea crizelor umanitare, vă solicităm să ajutaţi, în special prin intermediul agenţiilor afiliate, pe Ucraina şi pe ucrainenii care în prezent fug de război”, a cerut Zelenska într-o scrisoare difuzată de preşedinţia ucraineană.

ACTUALIZARE 21.20 Rusia avertizează că minele care ar fi fost amplasate de Ucraina în Marea Neagră ar putea ajunge în Bosfor. ”După debutul operaţiunii militare ruse (24 februarie), forţele navale ucrainene au instalat bariere de mine în largul porturilor Odesa, Otceakov, Cernomorsk şi Iujnii”, a declarat serviciul de securitate rus (FSB) într-un comunicat citat de France Presse.

Din cauza furtunilor, cablurile ce leagă minele de ancore au început să se rupă, a adăugat FSB.

ACTUALIZARE 21.08 Raidurile aeriene ruseşti se succedau într-un ritm rapid sâmbătă la Mykolaiv, oraş din sudul Ucrainei, unde în ajun zeci de soldaţi au fost ucişi într-o lovitură împotriva unei cazarme a armatei ucrainene, potrivit guvernatorului regiunii, Vitali Kim, transmite AFP. El nu a oferit alte detalii privind pagubele sau eventualele victime. ”Ruşii au efectuat lovituri cu rachete contra soldaţilor care dormeau. Operaţiunile de salvare continuă”, a declarat guvernatorul în legătură cu atacul de vineri. În cazarma respectivă se aflau în jur de 200 de soldaţi, numărul victimelor fiind estimat între 50 şi 100.

Pe de altă parte, secretarul Consiliului de Securitate şi Apărare Naţională al Ucrainei, Oleksii Danilov, a anunţat sâmbătă că în câteva zile ţara sa va primi un nou transport cu arme americane, printre care rachete Javelin şi Stinger. ”Armele vor fi pe teritoriul ţării noastre în viitorul apropiat. Vorbim de zile”, a spus Danilov.

ACTUALIZARE 20.50 Ministerul ucrainean al Afacerilor Externe a declarat că aproape 14.400 de angajați ruși au fost uciși în Ucraina sâmbătă, iar mii de echipamente rusești au fost distruse de la invazia rusă în Ucraina. Potrivit unei postări de pe contul oficial de Twitter al ministerului, pierderile rușilor mai numără 95 de avioane rusești, 115 elicoptere, 1.470 de vehicule blindate, 213 de piese de artilerie și alte piese de echipament.

 

 

ACTUALIZARE 20.10 O nouă imagine din satelit (foto: Maxar Technologies)  arată cum a fost distrus teatrul din Mariupol, folosit ca adăpost pentru localnici, bombardat de Rusia pe 16 martie. Cuvântul „copii” scris în rusește a fost pictat cu litere mari pe pământ, în fața intrării, pentru a se ști că acolo sunt adăpostiți și copii.

 

 

ACTUALIZARE 19.53 Un radiodifuzor digital ucrainean a declarat că unul dintre reporterii săi din sud-estul țării a dispărut și se crede că este reținut de forțele ruse. Radiodifuzorul, pe nume Hromadske, a declarat că reporterul Victoria Roshchina a fost auzită ultima dată pe 12 martie, la o zi după ce a trimis o știre din orașul ocupat de ruși Enerhodar. Comisarul ucrainean pentru drepturile omului, Liudmyla Denisova, a declarat sâmbătă că guvernul credea că a fost răpită de forțele ruse în orașul Berdiansk, care se află pe coasta Mării Negre și, de asemenea, sub ocupație rusă.

(w460) Victoria R

ACTUALIZARE 19.35 Cel puțin 847 de civili – incluzând 64 de copii – au fost uciși în Ucraina de la începutul invaziei ruse din 24 februarie până vinerea trecută, potrivit ultimei actualizări a Oficiului Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului. 1.399 de civili au fost răniți, printre ei numărându-se 78 de copii, în mare parte din cauza bombardamentelor și a atacurilor aeriene. Bilanțul real este considerat a fi mult mai mare, potrivit Oficiului.

ACTUALIZARE 19.06 Premierul luxemburghez Xavier Bettel a vorbit sâmbătă cu președintele rus Vladimir Putin. „Tocmai am vorbit din nou cu Vladimir Putin. De la ultima noastră convorbire, situația de pe teren s-a înrăutățit, mai ales în orașul Mariupol. Imaginile care ajung la noi sunt intolerabile. Scopul trebuie să rămână dezescaladarea, încetarea focului și continuarea proceselor de negociere” a spus Bettel, într-o postare pe Twitter.

ACTUALIZARE 18.50 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a cerut sâmbătă Elveţiei să ia măsuri împotriva oligarhilor ruşi, care, din ”frumoasele oraşe elveţiene”, contribuie la războiul declanşat de Rusia împotriva Ucrainei, transmite Reuters. Într-un mesaj adresat miilor de participanţi la un protest anti-război desfăşurat la Berna, Zelenski i-a mulţumit Elveţiei pentru sprijinul acordat după ce armata rusă a început invadarea Ucrainei, în 24 februarie, dar a schimbat tonul atunci când s-a referit la sectorul financiar elveţian.

”Băncile voastre sunt locul unde stau banii oamenilor care au pornit acest război. Acest lucru este dureros. Aceasta este şi o luptă împotriva răului, astfel încât conturile lor să fie îngheţate. Şi aceasta ar fi o luptă şi o puteţi face”, a spus şeful statului ucrainean.

”Ucrainenii simt ce înseamnă ca oraşele să fie distruse. Ele sunt distruse din ordinul unor oameni care trăiesc în frumoase oraşe europene, elveţiene, şi care se bucură de proprietăţi în oraşele voastre. Ar fi într-adevăr bine să îi privaţi de aceste privilegii”, a subliniat Volodimir Zelenski în mesajul adresat elveţienilor.

Elveţia, care nu este membră a Uniunii Europene, a adoptat sancţiunile UE contra unor indivizi sau entităţi din Rusia.

ACTUALIZARE 18.15 Luptele de stradă au blocat operațiunea de salvare de la teatrul din Mariupol, dărâmat de bombardamentele rușilor. Primarul spune că militarii ucraineni fac tot posibilul pentru a-i opri pe soldații lui Putin. De altfel, situația dezastruoasă din orașul port a fost invocată de premierul Luxemburgului, care a vorbit în această după amiază cu Vladimir Putin. Mariupol este devastat în proporție de 80%, iar Ucraina a pierdut, cel puțin temporar, accesul la Marea Azov.

 

 

 

 

 

 

 

ACTUALIZARE 17.45 Primarul capitalei ucrainene, Vitali Kliciko, le-a cerut sâmbătă aliaţilor occidentali să continue livrările de arme pentru Ucraina, ţară invadată de forţele militare ruse, transmite DPA. ”Vă rugăm, sprijiniţi-ne!”, a spus fostul boxer profesionist într-un interviu publicat sâmbătă de cotidianul italian Corriere della Sera. ”Suntem capabili să ne închidem singuri spaţiul aerian. Dar cu siguranţă trebuie să obţinem armele potrivite”, a afirmat Kliciko.

ACTUALIZARE 16.50 Poliţia ucraineană din regiunea Kiev a anunţat că şapte civili au fost ucişi vineri de bombardamentele ruse în localitatea Bucha, situată la nord-vest de capitala Ucrainei, transmite DPA. În regiunea estică Doneţk, conducerea poliţiei regionale a evocat zeci de morţi şi răniţi în atacurile comise vineri. Partea ucraineană a afirmat că în ultimele 24 de ore au fost lovite clădiri rezidenţiale în mai multe oraşe din ţară.

 

 

ACTUALIZARE 16.15 Vladimir Putin a pus mai multe condiții pentru a se ajunge la un acord de încetare a focului în Ucraina, în convorbirea telefonică cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan, potrivit unui purtător de cuvânt al președintelui turc. Erdogan se oferise să găzduiască, în Turcia, negocieri între Putin și Volodimir Zelenski, a declarat purtătorul de cuvânt al președintelui turc, İbrahim Kalin, într-un interviu pentru ziarul turc Hurriyet, publicat sâmbătă, citat de CNN. Kalin a spus că, în timp ce Zelenski era gata să se întâlnească, Putin a pus condițiile expuse mai sus înainte ca orice negocieri la nivel de conducere să poată avea loc.

ACTUALIZARE 15.56 Operațiunile de salvare continuă în Mykolaiv, unde au fost raportați zeci de morți în bombardamentele asupra cazărmilor ucrainene. Victimele sunt militari, potrivit reporterilor CNN, aflați la fața locului.

 

 

ACTUALIZARE 15.26 Ucraina ar putea să nu producă suficiente recolte pentru export, dacă campaniile de semănat din acest an sunt perturbate de invazia Rusiei, a declarat consilierul prezidențial Oleh Ustenko.  „Ucraina are suficiente rezerve de cereale și alimente pentru a supraviețui timp de un an, dar dacă războiul va continua,  nu va putea exporta cereale”, a spus oficialul, citat de Guardian. Ucraina este al cincilea cel mai mare exportator de grâu din lume.

ACTUALIZARE 15.04 Ministerul rus al Apărării a anunțat că sistemul de rachete de coastă „Bastion” a distrus centrele de informații radio și electronice ale Forțelor Armate ucrainene din localitățile Veliky Dalnyk și Velikodolinskoe, regiunea Odesa, de-a lungul Mării Negre.  CNN nu a putut verifica independent afirmațiile Rusiei.

ACTUALIZARE 14.46 Vladimir Putin a făcut o „greșeală catastrofală” în invadarea Ucrainei, a declarat sâmbătă premierul britanic  Boris Johnson. Vorbind la conferința Partidului Conservator de la Blackpool, premierul a spus că țara este alături de poporul Ucrainei. „Cu fiecare zi în care rezistența eroică a Ucrainei continuă, este clar că Putin a făcut o greșeală catastrofală”, a afirmat Johnson.

ACTUALIZARE 14.26 Trei cosmonauți ruși au sosit la Stația Spațială Internațională purtând costume de zbor galbene cu albastru – culorile drapelului ucrainean.

(w500) CosmonauÈ›

ACTUALIZARE 13.30 Polonia propune ca Uniunea Europeană să pună în aplicare o interdicție totală a comerțului cu Rusia, a declarat premierul Mateus Morawiecki,  într-un comunicat citat  de Reuters.

ACTUALIZARE 12.42 Luptele de stradă din centrul orașului Mariupol împiedică salvarea a sute de civili prinși în subsolul unui teatru despre care oficialii ucraineni spun că a fost bombardat de Rusia miercuri, anunță primarul orașului, potrivit Guardian.  Vineri, autoritățile de la Mariupol au declarat că 130 de persoane au fost salvate, dar că mai mult de 1.000 au rămas în subsolul teatrului. Rusia neagă că ar fi bombardat clădirea.

(w460) Teatrul di

ACTUALIZARE 11.44 NATO va trimite sisteme de apărare aeriană în Slovacia, potrivit The Kyiv Independent. Germania și Țările de Jos vor livra Slovaciei sisteme de apărare aeriană MIM-104 Patriot PAC-3. Anterior, ministrul slovac al apărării a anunțat că țara sa va transfera sistemele sovietice de apărare antiaeriană S-300 în Ucraina.

ACTUALIZARE 11.22 Discuțiile de pace cu Rusia ar putea dura „câteva săptămâni”.  Potrivit consilierului prezidențial ucrainean Mihailo Podoliak, există semne că poziția Moscovei a devenit mai „adecvată”, dar negocierile pe chestiuni precum garanțiile de securitate, retragerea trupelor ruse și încetarea focului „pot dura mai mult”.

ACTUALIZARE 11.07 Orașul Zaporojie, din sudul țării, va fi supus unei interdicții de 38 de ore, începând sâmbătă la ora 14:00 GMT, după ce armata ucraineană a ordonat oamenilor să rămână acasă până luni devreme, a declarat viceprimarul Anatolii Kurtiev, citat de Guardian.   Orașul a devenit o rută importantă pentru unii dintre cei 35.000 de oameni estimați că au scăpat de asediul lui Mariupol.

ACTUALIZARE 10.35 Ucraina speră să deschidă sâmbătă zece coridoare umanitare pentru evacuarea cetățenilor, a anunțat viceprim-ministrul Iryna Vereșciuk.  Potrivit Reuters,  Vereshchuk a declarat că a fost convenit un coridor pentru orașul asediat Mariupol, deși eforturile anterioare ale autorităților de a evacua civilii acolo în cadrul unei încetări temporare a focului au eșuat.

ACTUALIZARE 10.00 Rusia anunță  că a folosit arme hipersonice pentru a distruge un depozit militar subteran din vestul Ucrainei. Rachetele hipersonice sunt arme rapide care pot evita detectarea de către sistemele de apărare antirachetă, notează The Guardian.

ACTUALIZARE 09.57 Ucraina a pierdut „temporar” accesul la Marea Azov, a anunţat vineri seara Ministerul ucrainean al Apărării, în timp ce forţele ruse strâng laţul în jurul Mariupol (sud-est), principalului port ucrainean la Marea Azov, relatează Reuters.

„Ocupanţii au reuşit parţial să obţină succes în districtul de operaţiuni Doneţk, privând temporar Ucraina de acces la Marea Azov”, indică Ministerul ucrainean al Apărării într-un comunicat.

ACTUALIZARE 09.08 În zona Mykolaiv din sud, forțele ucrainene au lansat o ofensivă care amenință să izoleze forțele ruse la nord și nord-est de oraș. În Mariupol, luptele au ajuns în această dimineață în centrul orașului și în zona uzinei Azovstal. Ieri, uzina a fost lovită de bombardamente

ACTUALIZARE 08.38 Potrivit unei informări a Ministerului britanic al Apărării, Kremlinul „nu a reușit până acum să-și atingă obiectivele inițiale” și a fost „surprins de amploarea și ferocitatea rezistenței ucrainene”.

ACTUALIZARE 08.35 O aeronavă militară americană care pare să se fi prăbușit vineri în nordul Norvegiei cu patru persoane la bord, în timpul unor exerciții NATO a suferit „daune majore”, potrivit autorităților norvegiene, citate de CNN. Aeronava MV-22B Osprey, repartizată la unitatea militară SUA a Forței Expediționare Marine (MEF) a II-a, se afla într-o misiune de antrenament în regiunea Nordland, nordul Norvegiei, vineri, au anunțat Forțele Armate Norvegiene.

ACTUALIZARE 08.00 Cel puțin 40 de soldați ucraineni au fost uciși în urma unui atac aerian rusesc asupra unei cazărmi a armatei din orașul Mykolaiv,  potrivit presei locale citate de AFP.

ACTUALIZARE 07.58 Potrivit unor informații preliminare, generalul locotenent Andrei Mordvichev, comandantul Armatei 8 Combinate din Districtul Militar de Sud al Forțelor Armate Ruse, a fost ucis în Cernobayevka, transmite The Insider, preluat de NEXTA.

Volodimir Zelenski cere negocieri cu Rusia

„Negocieri legate de pacea şi securitatea pentru Ucraina sunt singura şansă a Rusiei de a minimiza daunele cauzate de propriile greşeli”, a declarat Volodimir Zelenski într-un videoclip postat pe Facebook, filmat noaptea pe o stradă părăsită.

(w500) Volodimir

„Este timpul să ne întâlnim. E timpul să discutăm. Este timpul să restabilim integritatea teritorială şi justiţia pentru Ucraina”, a pledat şeful statului.

„În caz contrar, a avertizat el, pierderile pentru Rusia vor fi de aşa natură încât va fi nevoie de mai multe generaţii ca să-şi revină”.

Mai multe runde de negocieri între Kiev şi Moscova au avut loc faţă în faţă şi prin videoconferinţă de la invazia rusă a Ucrainei lansată la 24 februarie. Cea mai recentă, a patra, s-a deschis luni la nivelul delegaţiilor care negociază de la distanţă.

În ceea ce priveşte oraşul asediat Mariupol, unde un teatru – în care se refugiaseră peste o mie de persoane – a fost bombardat miercuri de forţele ruse, Volodimir Zelenski a spus că peste 130 de supravieţuitori au putut fi scoşi de sub dărâmături.

„Din păcate, unii suferă de răni grave. Însă, în această etapă, nu avem informaţii cu privire la numărul deceselor” eventuale, a indicat el, precizând că „operaţiunile de salvare continuă”.

Şeful statului a ţinut să adauge că, datorită coridoarelor umanitare instaurate în ţară, peste 180.000 de ucraineni au putut să se îndepărteze de lupte, dintre care mai mult de 9.000 de persoane din Mariupol.

„Dar ocupanţii continuă să blocheze ajutorul umanitar, mai ales în jurul zonelor sensibile. Este o tactică foarte cunoscută. (…) Este o crimă de război”, a avertizat Volodimir Zelenski. Rusia „va răspunde pentru asta. 100%”, a insistat el.

De la 24 februarie, peste 3,2 milioane de ucraineni au luat drumul exilului, aproape două treimi dintre ei spre Polonia, uneori doar o escală înainte de a-şi continua exodul.

Nevoile umanitare sunt „din ce în ce mai urgente”, cu peste 200.000 de persoane private de apă doar în regiunea Doneţk şi „grave penurii” de alimente, apă şi medicamente în oraşe precum Mariupol sau Sumî, a declarat vineri un purtător de cuvânt al Înaltului Comisariat ONU pentru Refugiaţi, Matthew Saltmarsh.

ZIUA 23 DE RĂZBOI ÎN UCRAINA Convorbire între preşedintele chinez și omologul american. Rusia marchează cea de-a opta aniversare de la anexarea Crimeei. Putin: Crimeea trebuia scoasă din starea umilitoare în care se afla

CITIȚI AICI TOATE INFORMAȚIILE DESPRE RĂZBOIUL DIN UCRAINA!

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite