Ziua și recordul negativ la numărul de infectări. Bacău, prima reședință de județ care a trecut de un coeficient de 3 la mie. Iohannis: „Luați-o ca o recomandare-să purtați mască tot timpul când ieșiți din casă”

9 octombrie 2020, 22:01

În 4 zile, numărul persoanelor infectate a crescut cu peste zece mii. În tabloul de vineri cu un nou record, 3.186 de îmbolnăviri, Capitala e urmată de Bacău și Iași, cu câte aproape 200 de cazuri noi.

Acum, în București s-a atins o rată de infectare de 2,28 la mia de locuitori, în condițiile în care reglementările în vigoare spun că la 3 se instituie carantina.

Și în Alba, Vâlcea și Iași indicele se apropie de 2, ceea ce duce la impunerea de restricții locale.

Președintele Klaus Iohannis spune că nu este cazul să ne panicăm, dar că situația este deosebit de gravă și trebuie să purtăm mască aproape peste tot.

Klaus Iohannis, președintele României: „Pot să vă spun de pe acum că voi duce această discuție mai departe și vom avea probabil mai multe discuții despre unde și când purtăm masca. Eu recomand, deci luați-o ca o recomandare, să purtați mască tot timpul când ieșiți din casă. Deci, în spațiul public, indiferent că este în interior sau în exterior, e bine pentru noi, pentru cei apropiați să purtăm mască.”

Deja Bacăul este prima reședință de județ care a trecut de un coeficient de 3 la mie.

Sorin Ailenei, prefectul judeţului Bacău: „La nivelul municipiului Bacău, rata pe care noi am luat-o în considerare a fost cea pe care ne-a comunicat-o Direcţia de Sănătate Publică şi a fost 3,44 la mie„.

Masca este obligatorie pe tot cuprinsul județului Bacău, atât în spațiile publice închise, cât și deschise.

Vineri avem un record de cazuri și la terapie intensivă. Sunt 613 pacienți, în condițiile în care, de la începutul săptămânii, numărul acestora nu a mai scăzut sub 600. Practic, puțin peste jumătate din paturile de la ATI rezervate bolnavilor de COVID sunt ocupate.

Ministrul Sănătății a anunțat că, în curând, asimptomaticii ar urma să nu mai ajungă la spital.

Vineri au fost raportate încă 52 de decese, cele mai multe la persoane de peste 70 de ani.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite