Zimbabwe: Președintele Robert Mugabe nu demisionează, deși armata a preluat controlul asupra capitalei Harare

17 noiembrie 2017, 21:53

Militari și vehicule blindate au blocat sediile principalelor instituții guvernamentale din capitala Harare. Cu câteva ore înainte ca armata să preia controlul asupra televiziunii de stat, au fost auzite focuri de armă și explozii pe străzile din Harare. Reprezentanții armatei mai spun ca nu este vorba despre o lovitura de stat impotriva guvernului.

General maior S.B. Moyo, purtător de cuvânt al armatei: „Dorim să asigurăm naţiunea că Excelenţa Sa, Presedintele R. Zimbabwe şi comandantul suprem al forţelor armate, tovarăşul Robert Mugabe şi familia sa sunt sanatoşi, în siguranţă, iar securitatea lor este garantată. Acţiunea noastră îi vizează doar pe criminalii din jurul lor, care comit crime şi provoacă suferinţe sociale şi economice în ţară.”

Intrarea în scenă a militarilor are loc în plin conflict deschis între președintele Mugabe și șeful armatei, după demiterea săptămâna trecută a vicepreședintelui țării, Emmerson Mnangagwa, prezentat de mult drept succesorul său la conducerea țării.

Însă intenția lui Mugabe era să îi predea puterea soției sale. Grace Mugabe, 52 de ani, are numeroși opozanți în cadrul partidului și al guvernului.

Aflat în fruntea unui regim autoritar și represiv de 37 de ani, Robert Mugabe a fost învestit de partidul său pentru alegerile prezidențiale din 2018, în ciuda vârstei înaintate, 93 de ani, și a sănătății sale fragile. Sub conducerea sa, Zimbabwe a sărăcit considerabil și traversează o gravă criză economică.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite