Zilierii strică piața muncii. În România, peste 1,5 milioane de persoane lucrează la negru

Zilierii sunt o soluţie pentru cei care caută forţă de muncă imediat. Dar şi o afacere pentru samsarii, care plasează muncitori şi profită de pe urma lor. Este o afacere la negru pe care statul vrea să o combată prin apariţia firmelor specializate în recrutarea zilierilor.

19 Octombrie 2017, 20:48 (actualizat 19 Octombrie 2017, 20:55) |
Zilierii care strică piața muncii
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Este ora 6.00 ăi ne aflăm în centrul Capitalei. Grupuri de bărbați așteaptă în stradă să îşi înceapă ziua de lucru. Nu ştiu unde, sunt zilieri şi merg la lucru în funţie de cerere.

"Nu mă mai ia nimeni. Am 60 de ani. Și la muncă nu prea gasești cu carte de muncă, la 60 de ani. Găsești la negru cel mai bine".

"Cât luați pentru o zi de muncă?"

"Cel mai puțin 70 de lei pe zi."

În scurt timp, apar așa-zișii angajatorii. Interviul are loc direct în stradă.

Căteva ore mai târziu, în Piața Obor descoperim o altă bursă a locurilor de muncă la negru. Găsim intermediarii. Cerem nişte oameni care să care mobilă şi materiale de constructii.

"Am şi oameni dacă, aşa! Câţi oameni puteţi să aduceţi? Păi patru oameni trebuie."

"Cât luaţi de om? Păi cam 100 de lei de om."

Fenomenul zilierilor care muncesc la negru ia amploare mai ales în construcții. Patronii găsesc tot mai greu muncitori calificaţi sau nu, dar care vor să lucreze legal. Fără acte, salahorii se mută când vor de la un șantier la altul. Cei mai activi prind şi două oferte pe zi şi pleacă cu banii cash acasă.

"Pe piaţă există şi ideea că sunt plătiţi de două ori pe zi. Vă daţi seama că a plăti de două ori pe zi acestea nu sunt plăţi legale" – președintele Patronatului Societăților din Construcții, Cristian Erbaș.

De la începutul anului, Inspectoratul Teritorial de Muncă București a aplicat amenzi de peste 100.000 de euro pentru munca la negru. Dar fenomenul este greu de combătut doar cu controale. Guvernul a adoptat o lege prin care firmele acreditate de agențiile teritoriale de muncă vor putea propune companiilor zilieri.

Reprezentanții mediului de afaceri sunt însă sceptici că masura va da rezultate.

În agricultură există o lege a zilierilor încă din 2011. Cu toate acestea, fermierii găsesc cu greu oameni dispuși să lucreze cu acte.

"Trebuie să căutăm în toate locurile, în toate județele, 20-30 de oameni care să vină la recoltat" – fermier.

În România, peste 1,5 milioane de persoane lucrează la negru, conform statisticilor oficiale.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 17°C 19°C
IASI 13°C 19°C
CLUJ 13°C 15°C
CONSTANTA 15°C 15°C
CRAIOVA 16°C 17°C
BRASOV 13°C 15°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI