Zile critice pentru premierul Marii Britanii, care se află într-un turneu fulger în Europa, în încercarea de a obține noi concesii în privința acordului Brexit

11 decembrie 2018, 13:15

Parlamentarii britanici ar urma să voteze acordul Brexit încheiat de guvernul May înainte de 21 ianuarie.

Premierul britanic încearcă să obțină garanții suplimentare din partea partenerilor europeni legate de soluția găsită pentru Irlanda de Nord, astfel încât Regatul să nu fie menținut permanent în uniunea vamală cu Bruxelles-ul , ceea ce împiedică încheierea de  acorduri comerciale.

În câteva ore, Theresa May a luat micul dejun la Haga cu omologul olandez, s-a întâlnit cu Angela Merkel la Berlin, iar seara a fost primită de președintele Comisiei Europene, la Bruxelles.

Theresa May a avut parte și de un incident în fața Cancelariei germane. A rămas blocată câteva secunde în limuzina oficială.

Nu există nicio posibilitate pentru renegocierea acordului Brexit, i-a spus cancelarul Merkel. Acest document este singurul posibil, a reafirmat și liderul Comisiei Europene. Revine astfel în discuție varianta ieșirii Marii Britanii din Uniune fără niciun acord.

Theresa May, premierul Marii Britanii: „Am intensificat pregătirile pentru o ieşire fără acord, ceea ce se întâmplă în ultimele zile. Cabinetul va discuta acest element sensibil şi se va asigura că se fac aranjamentele de urgenţă„.

Pe de altă parte, BBC notează că  s-ar fi întrunit numărul de scrisori din partea conservatorilor, respectiv 48, necesare inițierii moțiunii de neîncredere la adresa premierului britanic.

Opoziția laburistă speculează momentul.

Jeremy Corbyn, liderul opoziţiei laburiste: „Acesta nu mai este un guvern funcţional. Premierul trebuie să admită că acordul ei este mort. Negocierile ei au eşuat şi nu mai are autoritatea de a negocia pentru ţara ei, din moment ce nu mai are autoritate în propriul partid„.

Theresa May este așteptată din nou în Parlament și rămâne de văzut dacă va reuși încă o dată să întoarcă situația și să rămână în funcție, sau dacă va fi învinsă chiar de planul Brexit, pe care l-a conceput.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite