Ziarul Financiar: Datele din trimestrul III şi perspectivele arată că revenirea economică nu va fi în V, ci în W

Trimestrul IV va fi mai slab ca trimestrul III, iar revenirea în „V“ nu mai este de actualitate. Vom avea o revenire, dar în „W“, spune economiştii citați de Ziarul Financiar.

16 Noiembrie 2020, 08:03 (actualizat 16 Noiembrie 2020, 08:04) |
România, economie

Creşterea de 5,6% la T3/2020 faţă de T2/2020 este bună, dar nu compen­sea­ză căderea de 12,2% dinn T2 faţă de T1. Aşa că este de înţeles scep­ticismul economiştilor, mai ales că Europa rein­tro­duce măsuri de carantină, ca urmare a valului doi al pandemiei.

„Vedem azi o revenire bună a economiei, dar nu într-un V ci în­tr-un semn «radical». Care va fi probabil un W, odată cu datele din trimestrul al patrulea“, spune eco­no­mistul Dragoş Cabat.

„Trimestrul al patrulea din an va fi foarte prost, în con­diţiile în care, peste tot în Europa, sunt re­in­troduse mă­suri de carantină. Colegii de la Viena deja anti­ci­pează pen­tru T4 o contracţie în zona euro. Am putea avea, aşadar, în trimestrul acesta (T4) o con­tracţie, prin ur­mare o revenire economică nu în «V», ci în «W»“, co­men­tează Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank.

Ceva mai optimişti sunt analiştii ING Bank, dar şi ei admit: O revenire în „V“ este puţin probabilă. Totuşi, o creştere în T4 este posibilă.

„Avem o prognoză de minus 5,5% pentru acest an, pe care o menţinem, deşi acest lucru presupune că eco­nomia ar trebui să avanseze cu aproape 1% în al pa­trulea trimestru faţă de trimestrul al treilea. Acest lu­cru apare drept ambiţios, dar, având în vedere că mă­surile restrictive adoptate de România (în faţa pan­de­miei - n.red.) sunt mai puţin drastice acum, credem că este posibilă o creşterea şi în al patrulea trimestru“, comentează Valentin Tătaru, economist ING Bank.

„Da, este drept. Este esenţial acum ce se va întâmpla nu în T 4 2020, ci cum va fi primul semestru din 2021. Am trecut totuşi destul de bine 2020. Urmează miza mare a lui 2021. Evoluţia pe primele două trimestre este esenţială pentru parcursul pe întreg anul“, comentează economistul Dragoş Cabat.

 

sursa mediafax

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 18°C 5°C
IASI 14°C 6°C
CLUJ 11°C 4°C
CONSTANTA 15°C 6°C
CRAIOVA 17°C 8°C
BRASOV 13°C 1°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI