Ziarul Financiar: Datele din trimestrul III şi perspectivele arată că revenirea economică nu va fi în V, ci în W

România economie
România economie
16 noiembrie 2020, 08:03

Creşterea de 5,6% la T3/2020 faţă de T2/2020 este bună, dar nu compensează căderea de 12,2% dinn T2 faţă de T1. Aşa că este de înţeles scepticismul economiştilor, mai ales că Europa reintroduce măsuri de carantină, ca urmare a valului doi al pandemiei.

„Vedem azi o revenire bună a economiei, dar nu într-un V ci într-un semn «radical». Care va fi probabil un W, odată cu datele din trimestrul al patrulea“, spune economistul Dragoş Cabat.

„Trimestrul al patrulea din an va fi foarte prost, în condiţiile în care, peste tot în Europa, sunt reintroduse măsuri de carantină. Colegii de la Viena deja anticipează pentru T4 o contracţie în zona euro. Am putea avea, aşadar, în trimestrul acesta (T4) o contracţie, prin urmare o revenire economică nu în «V», ci în «W»“, comentează Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank.

Ceva mai optimişti sunt analiştii ING Bank, dar şi ei admit: O revenire în „V“ este puţin probabilă. Totuşi, o creştere în T4 este posibilă.

„Avem o prognoză de minus 5,5% pentru acest an, pe care o menţinem, deşi acest lucru presupune că economia ar trebui să avanseze cu aproape 1% în al patrulea trimestru faţă de trimestrul al treilea. Acest lucru apare drept ambiţios, dar, având în vedere că măsurile restrictive adoptate de România (în faţa pandemiei – n.red.) sunt mai puţin drastice acum, credem că este posibilă o creşterea şi în al patrulea trimestru“, comentează Valentin Tătaru, economist ING Bank.

„Da, este drept. Este esenţial acum ce se va întâmpla nu în T 4 2020, ci cum va fi primul semestru din 2021. Am trecut totuşi destul de bine 2020. Urmează miza mare a lui 2021. Evoluţia pe primele două trimestre este esenţială pentru parcursul pe întreg anul“, comentează economistul Dragoş Cabat.

 

sursa mediafax

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

China crește exporturile. Economia din întreaga lume se zdruncină

Analiza. Europa vs Statele Unite. Care economie este mai performantă