Zi solemnă la Patriarhie. Zece ani de când Preafericitul Daniel este patriarh. Omagierea apărătorilor Bisericii în perioada comunistă

Partiarhul Kirill al Rusiei a fost invitat de Preafericitul Daniel să participe la sfinţirea picturii Catedralei Mântuirii Neamului, când va fi gata. Astăzi a fost zi festivă la Patriarhie: s-a oficiat un Te Deum la împlinirea a zece ani de când Preafericitul Daniel este Patriarh. A fost şi o şedinţă solemnă a Sinodului pentru omagierea celor care au apărat biserica în perioada comunistă.

28 Octombrie 2017, 17:15 (actualizat 28 Octombrie 2017, 20:24) |
Zi solemnă la Patriarhia Română
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Preafericitul Daniel a sărbătorit zece ani de când a devenit Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române. Cu acest prilej a fost oficiat un Te Deum, la finalul căruia Preafericitul Daniel l-a invitat pe Patriarhul Kirill la sfinţirea Catedralei Neamului, când va fi gata.

Preafericitul Daniel: Mulţumim în mod deosebit celor care au contribuit la construcţia catedralei noi, Catedrala Naţională. Sperăm, cu ajutorul bunului Dumnezeu, ca anul viitor s-o vedem terminată la roşu şi să sfinţim altarul. Iar când va fi gata pictura, o să-l invităm pe Preafericitul Patriarh Kirill la sfinţirea picturii, la sfinţirea completă a Catedralei noi.

După slujbă, a fost o şedinţă solemnă a Sfântului Sinod, unde s-au rememorat dificultăţile mărturisirii credinţei în timpul regimului comunist. 2017 este declarat în Patriarhia Română an comemorativ al apărătorilor ortodoxiei în perioada comunistă.

Patriarhul Kiril: La fel cum s-a întâmplat cu mulţi alţi ierarhi ortodocşi din generaţia mea, Dumnezeu mi-a hărăzit să fiu participant şi martor nemijlocit al acelei epoci.

Purtătorul de cuvânt al BOR, Vasile Bănescu: Numai din spaţiul ortodox românesc peste 2000 de preoţi au trecut prin închisorile comuniste şi doar o parte dintre ei au supravieţuit.

La şedinţa solemnă a sfântului SINOD au participat şi prelaţii străini invitaţi la ceremoniile din aceste zile.

Între timp, pe Dealul Patriarhiei, oamenii continuă să se închine la moaştele celor 3 sfinţi: Dimitrie cel Nou, Serafim de Sarov şi Nectarie din Eghina. Moaştele vor rămâne în baldachinul din curtea Mitropoliei până duminică seară.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI -1°C -3°C
IASI -4°C -3°C
CLUJ -8°C -8°C
CONSTANTA 1°C -3°C
CRAIOVA -1°C -2°C
BRASOV -6°C -8°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI