Zi istorică în lupta împotriva COVID-19: Primul vaccin a fost aprobat în Uniunea Europeană. Pentru a câștiga bătălia, e nevoie ca 70% din populația țării să se imunizeze

21 decembrie 2020, 20:45

Luni după-amiază a venit cel mai așteptat anunț al ultimelor luni de la Bruxelles: comisia de specialiști din Agenția Europeană a Medicamentului a recomandat autorizarea vaccinului produs de Pfizer și BioNtech.

Procedural, urmează ca și Comisia Europeană să aprobe recomandarea agenției. Apoi, pe 26 decembrie, vor fi distribuite primele doze de vaccin în toate statele membre ale Uniunii Europene. Aprobarea dată de specialiștii Agenției Europene înseamnă că vaccinul este sigur și eficient. Iar odată cu începerea campaniilor de vaccinare, se vede și luminița de la capătul tunelului, atât de așteptată de milioane de oameni.

Campania de vaccinare va începe simultan pe 27 decembrie, în toate statele Uniunii Europene. Într-o primă tranșă, România va primi un lot simbolic de 10.000 de doze, care vor fi distribuite în spitalele din linia întâi de luptă cu SarsCov2.

Din ianuarie, țara noastră ar urma să primească săptămânal câte 100.000 de doze.

Populația generală se va putea programa prin intermediul unei platforme sau la medicul de familie. Totuși, specialiștii în politici de sănătate publică critică autoritățile române pentru modul în care comunică cu oamenii.

Date recente arată, de exemplu, că peste jumătate dintre angajații din învățământ, dintr-un total de puțin peste 13.000 de respondenți, nu sunt de acord să se vaccineze. Cu toate acestea, peste 43% dintre ei și-ar dori să revină la școală Înainte de începerea campaniei de vaccinare.

Pentru a câștiga bătălia, este nevoie că în jur de 70% din populația țării noastre să se imunizeze.

Vaccinul Pfizer-BioNtech este recomandat doar persoanelor de peste 16 ani. Se vor administra două doze, intramuscular, la interval de 21 de zile. Vaccinarea este gratuită și voluntară.

Al doilea vaccin aliniat la startul aprobărilor finale este cel dezvoltat de Moderna. Agenția Europeană a Medicamentului va lua o decizie pe 6 ianuarie.

Despre campania de vaccinare la noi în țară a vorbit la Tema Zilei Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă