Zi de selecție la Forțele pentru Operații Speciale Române. Alarmă la 05.30, verificarea echipamentului, flotări, probe, flotări. Instructor către candidați: "Voi vă veți impinge înainte pe drumul vostru"

"La 05.30 dimineața ești trezit și ți se dau 10 minute să ieși afară cu tot echipamentul. Apoi îți este luat telefonul. Nu știi cât va dura perioada de selecție și evaluare, știi doar că a început". Probele din două zile de selecție ca-n filme blockbuster au fost postate pe rețelele de socializare de Ministerul Apărării Naționale. Materialul a fost realizat de cel cunoscut drept "vloggerul Armatei Române", sublocotenentul Radu Chirilă.

23 Martie 2021, 11:04 (actualizat 23 Martie 2021, 11:44) | Mihaela Carpea |
Selecție la Școala de Instruire a Forțelor pentru Operații Speciale / FOTO: www.facebook.com/ScoalaDeInstruireFOS/

Este prima zi de instrucție pentru a patra serie care a început programul de evaluare.

Mulți au avut bătăi de cap chiar cu echipamentul, pe care au avut surpriza să nu-l mai regăsească în propriul rucsac.

Din 58 de candidați, 5 au renunțat în primele 48 de ore.

"Am început ziua (…) cu 58 de candidați și deja, la ora 8 și ceva, a renunțat unul dintre acești candidați. Numărul 152, din păcate, a ales varianta de a nu mai continua pentru că și-a dat seama că va rămâne fără telefon, ceea ce nu prea i-a plăcut, și a ales varianta să renunțe", a explicat sublocotenentul Radu Chirilă.

Sunetul clopotului marchează decizia de a renunța.

De o surpriză au avut parte și fumătorii, pentru că au fost nevoiți să predea țigările și brichetele instructorului. Încălcarea regulii echivalează cu părăsirea programului.

Perioada de selecție durează 4 săptămâni. "În aceste 4 săptămâni, ei nu au telefon, nu mai au contact cu mediul exterior și asta le face viața foarte, foarte grea", explică Radu Chirilă.

"Nu veți ști niciodată cu mai mult de câteva minute înainte ce probă urmează. Dar tocmai în asta stă dificultatea. Așa că tot timpul pregătiți-vă ca în următoarele 5 minute să se întâmple ceva mai greu, mai greu, mai complicat, mai dificil și motivați-vă să mergeți mai departe. Eu cred că v-ați prezentat aici ca să rămâneți", le spune candidaților unul dintre instructori.

"Voi înșivă vă veți impinge înainte pe drumul vostru, spre reușita finală", îi motivează el.

Până a doua zi au renunțat încă 3 candidați.

Deși avertizați că niciun exercițiu nu seamănă cu altul, pentru cei rămași, a doua zi a avut ceva în comun cu prima: flotările.

Școala de instruire a forțelor pentru operații speciale "Burebista" este structura subordonată Comandamentului Forțelor pentru Operații Speciale.

Instituția asigură pregătirea și perfecționarea prin cursuri și programe de instruire a ofițerilor, maiștrilor militari, subofițerilor, soldaților și gradaților profesioniști în arma forțe pentru operații speciale.

Primele cursuri s-au desfășurat în 2017-2018, cu sprijinul Centrului de Instruire Întrunită pentru Parașutiști, Operații Speciale și JTAC (Joint Terminal Attack Controler – Controlor aerian pe poziții înaintate) din Buzău.

Pe 1 martie 2018, cu ocazia sărbătoririi Zilei Forțelor pentru Operații Speciale din Armata României, în garnizoana Tîrgu Mureș s-a înființat Comandamentul Forțelor pentru Operaţii Speciale. În același an, pe 1 iunie, s-a înființat Școala de aplicație a forțelor pentru operaţii speciale (SAFOS), instituție de învățământ militar de formare continuă non-universitară.

Anul acesta, Școala de aplicație a forțelor pentru operaţii speciale s-a transformat în Școală de instruire a forțelor pentru operații speciale (ScIFOS), structură de nivel 2, ca urmare a înființării în subordinea acesteia, la Mangalia, a Centrului de Perfecționare Operații Speciale Navale.

"Procesul de formare și dezvoltare profesională a întregului personal din arma forțe pentru operații speciale derulat la ScIFOS urmărește, în general, formarea unor luptători maturi și pregătiți să ia decizii în timp scurt, cu un profil de învingător, pragmatici, modești, flexibili în gândire și capabili să înțeleagă alte culturi și societăți umane, indiferent de nivelul de dezvoltare al acestora", se arată în descrierea instituției.

AICI Mai multe detalii despre etapele admiterii la Școala de instruire a forțelor pentru operații speciale "Burebista"

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 5°C 3°C
IASI 3°C 1°C
CLUJ -2°C -3°C
CONSTANTA 4°C 3°C
CRAIOVA 4°C 2°C
BRASOV -1°C -5°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI