Zi de foc in Parlament. Ministrul Sănătății, audiat: Am intrat în război cu mâinile goale

Zi de foc în parlament pentru miniștri-cheie din Guvernul Orban. Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a fost audiat în Parlament, luni, la „Ora Guvernului” și a spus că România „a intrat în război cu mâinile goale”. Tătaru a dat explicaţii cu privire la măsurilor luate pentru combaterea noului coronavirus.

11 Mai 2020, 15:13 (actualizat 11 Mai 2020, 21:05) |
Ora Ministrului, în Parlament
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Apoi, deputații au dezbătut moțiunea simpla "Virusul Cîţu a infectat economia națională", depusă de PSD împotrivă ministrului Finanțelor. Moțiunea va fi supusă votului miercuri.

Ministrul Sănătăţii a fost audiat în Parlament, în contextul măsurilor luate pentru combaterea coronavirusului. Nelu Tătaru le-a spus deputaţilor că, deşi sistemul medical românesc are multe neajunsuri, în câteva luni Guvernul s-a putut mobiliza şi a luat măsuri eficiente pentru a depăşi criza.

„Sistemul medical românesc vine din urmă cu multe neajunsuri, deficienţe adunate în timp pe care le cunoaşteţi, personal insuficient, materiale sanitare puţine, investiţii limitate sau prost gestionate. A fost nevoit să se adapteze şi să facă faţă situaţiei. Am intrat în acest război cu mâinile goale, cu stocuri de echipamente medicale, materiale, dezinfectanţi insuficienţi la nivelul spitalelor. Am avut cazuri în care lipseau chiar şi cele ce trebuiau asigurate în mod curent”, a spus Tătaru.

Explicații au dat și ministrul de Externe și cel al Muncii, de această dată la Senat, în comisiile reunite de politică externă, afaceri europene și muncă.

Senatorii le-au cerut lămuriri în legătură cu plecarea muncitorilor sezonieri români în Germania, la cules sparanghel, în timpul stării de urgență.

Față de cei 30 de mii care au plecat cu avionul, cu trenul și  cei patru mii care au plecat cu mijloace proprii, adică cu mașina, mă refer la românii care au plecat în această perioadă să muncească în străinătate, cvasimajoritatea lor nu au plecat prin agenții de plasarea forței de muncă, dar nu constituie o problemă în sine. Sunt în contact cu angajatorii de foarte mulți ani, 4-5 ani , au fost foarte mulțumiți de condițiile de muncă, au invitat și alți membri ai familiei, respectiv, rude. Au plecat prin contracte directe cu angajatorii din țările respective, în cazul de față Germania. Am făcut verificări la Ministerul Muncii din Germania pentru a afla dacă din partea angajatorilor germani sunt chemați cu forme legale și sunt, a declarat ministrul Muncii, Violeta Alexandru.

Bogdan Aurescu, ministrul de Externe a făcut referire la 14 cazuri care au fost gestionate de către ministerul pe care îl conduce.

Este vorba despre 13 cazuri în Germania și un caz în Olanda.  În Germania avem, de fapt, opt cazuri în ceea ce privește șapte ferme, în care s-au înregistrat semnalări în presă. De asemenea, sunt cinci cazuri de infectări ale cetățenilor români care lucrează la abatoare. În cazul celor care lucrează la abatoare nu vorbim despre cetățeni sezonieri, ci despre cetățeni care lucrează cu contracte permanente și care lucrează de ani buni în aceste condiții, a declarat Bogdan Aurescu.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CORONAVIRUS
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 5°C 3°C
IASI 3°C 1°C
CLUJ -2°C -3°C
CONSTANTA 4°C 3°C
CRAIOVA 4°C 2°C
BRASOV -1°C -5°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI