Zi de doliu în Albania după cel mai violent seism din ultimul deceniu. O echipă de pompieri români ajută la căutarea supraviețuitorilor. Corespondență de la trimisul special al TVR

27 noiembrie 2019, 09:22

Bilanțul crește de la oră la alta. Peste 650 de persoane au fost rănite iar multe sunt în stare grava, salvate de sub dărâmături.

Președintele Albaniei a mers pe teren pentru a supraveghea acțiunile de salvare.

În noaptea de marți spre miercuri, maratonul căutărilor a continuat în întuneric, la lumina lanternelor frontale, pentru găsirea supraviețuitorilor.

Echipele de intervenție, ajutate de câini dresați pentru căutare-salvare, drone și utilaje grele, au descoperit miercuri alte trei trupuri neînsufleșite printre rămășițele clădirilor prăbușite în timpul cutremurului puternic produs marți dimineață, informează Reuters.

Mulți locuitori au dormit pe străzi, în corturi, de teama replicilor.

Cutremurul principal, cu magnitudinea 6,4, produs marți, la ora locală 3:54 (2:54 GMT), a avut epicentrul la 30 kilometri vest de Tirana şi a fost resimțit în regiunea Balcanică și în regiunea Puglia din sudul Italiei. Mai multe clădiri s-au prăbușit prinzând victimele sub munți de dărâmături.

Au fost până acum nu mai putin de 250 de replici, unele puternice, de magnitudine peste 5.

O echipă formată din 52 de pompieri români participă la salvarea victimelor

Românii au trimis în ajutor echipe de intervenție și utilaje. Ministerul de Externe de la București a emis o atenționare de călătorie pentru Albania. Românii sunt sfătuiți să amâne călătoriile care nu sunt necesare.

Două aeronave Hercules au decolat marți seară de la Baza Aeriană 90 cu destinația Tirana, având la bord 52 de pompieri și patru câini instruiți să caute victime printre dărâmături.

După foarte multe exerciții și simulări în caz de cutremur, o echipă RO-USAR (Romanian Urban Search and Rescue Team) participă la acțiunea de căutare și de salvare a victimelor cutremurului din Albania.

În orașul turistic Durres trăiesc și câteva zeci de români. Ei sunt în afara oricărui pericol, transmite Andreea Anghel, care citează Ambasada României la Tirana.

Cel mai puternic seism produs în regiunea Durres după anul 1926

Un seismolog albanez, Rrapo Ormeni, a declarat că este vorba despre cel mai puternic seism produs în regiunea Durres după anul 1926.

Seismul principal a fost resimțit în Balcani, în special în Sarajevo din Bosnia și Herţegovina, la aproximativ 400 kilometri distanţă, în Novi Sad din Serbia, la aproximativ 700 kilometri distanță, dar și în unele regiuni din Italia.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite