Zero toleranţă faţă de mutilările genitale. 68 de milioane de fete ar putea fi supuse acestei practici până în 2030

Organizaţia Naţiunilor Unite a declarat 6 februarie, Ziua cu toleranţă zero faţă de mutilările genitale ale femeilor, organizată pentru prima dată în 2013. Organizaţia Mondială a Sănătăţii estimează că, la nivel global, cel puțin 200 de milioane de fete şi femei au fost supuse unei forme de mutilare genitală și 3 milioane de fete sunt supuse acestui risc în fiecare an.

06 Februarie 2019, 09:53 (actualizat 06 Februarie 2019, 09:53) | Magda Manea |
Poster from Amnesty International / FOTO: opendemocracy
Poster from Amnesty International
Zero toleranță față de mutilările genitale

Mutilarea genitală a femeilor reprezintă o încălcare gravă a drepturilor omului pentru femei și fete.

Peste 200 de milioane de femei și fete încă în viață au fost supuse mutilărilor genitale în 30 de țări de pe trei continente.

Fără acțiune concertată și accelerată, încă 68 de milioane de fete ar putea fi supuse acestei practici dăunătoare până în 2030.

Cu un angajament politic puternic, vedem succese în mai multe țări. Dar acest progres nu este suficient pentru a ține pasul cu creșterea populației. Dacă nu acționăm acum, numărul de cazuri va continua să crească.

Dezvoltarea durabilă nu poate fi realizată fără respectarea deplină a drepturilor femeilor și fetelor. Obiectivul 5 privind dezvoltarea durabilă, axat pe egalitatea de gen, solicită eliminarea mutilării genitale a femeilor până în 2030.

Împreună cu Uniunea Europeană, Organizația Națiunilor Unite a lansat inițiativa Spotlight, o inițiativă globală, de mai mulți ani, care urmărește să creeze parteneriate puternice și să-și alinieze eforturile pentru a pune capăt tuturor formelor de violență împotriva femeilor și fetelor, inclusiv mutilarea genitală a femeilor.

Inițiativa este numită așa, încât acordă o atenție deosebită acestei probleme, punând-o în centrul atenției și plasând-o în centrul eforturilor de a atinge egalitatea de gen și emanciparea femeilor, în conformitate cu Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă.

 

Cu demnitatea, sănătatea și bunăstarea a milioane de fete nu este timp de pierdut. Împreună, putem și trebuie să încheiem această practică dăunătoare – secretarul general al Națiunilor Unite António Guterres.

Mutilarea genitală a femeilor este un ritual practicat în 27 de țări din Africa sub-sahariană și de Nord-Est, și într-o măsură mai mică în Asia, Orientul Mijlociu și în cadrul comunităților de imigranți. Ţările cu cele mai multe cazuri semnalate la fete şi femei cu vârsta între 15 şi 49 de ani sunt Somalia 98%, Guineea 97% şi 93 % Djibouti.

Cauze sociale, religioase şi culturale

Cauzele mutilării genitale feminine includ o combinație de factori culturali, religioşi și sociali.

În cazul în care mutilarea este o convenție socială, presiunea societăţii este o motivație puternică pentru a perpetua practica.

Mutilarea este adesea considerată o parte necesară a maturizării și o cale de a pregăti tânăra pentru căsătorie.

În multe comunități se consideră că aceste practici reduc libidoul unei femei și, prin urmare, femeia are mai puţine tentaţii.

Practica este asociată cu idealurile culturale de feminitate şi modestie, printre care şi ideea că fetele sunt "curate" şi "frumoase", după îndepărtarea unor părți ale corpului, considerate "masculine" sau "necurate".

Liderii religioși au poziții diferite: unii promovează practicile, alţii consideră că este irelevant pentru religie, iar alții contribuie la eradicarea lor.

În cele mai multe societăți, mutilarea este considerată o tradiție culturală, care este adesea folosită ca argument pentru continuarea acesteia.

În unele societăți, adoptarea recentă a practicii este legată de copierea tradițiilor grupurilor vecine. Uneori, ea a început ca parte a unei mișcări de renaștere religioasă sau tradițională.

surse:

un.org

cosmopolitan.com

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 5°C 10°C
IASI 1°C 7°C
CLUJ 0°C 1°C
CONSTANTA 2°C 7°C
CRAIOVA 4°C 8°C
BRASOV -1°C 3°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI