NY Times: Cum putea fi compromisă vizita lui Anthony Blinken la Kiev. Detalii din spatele întâlnirii din ziua de Paşte a secretarului de stat SUA cu Volodimir Zelenski

Oficiali americani în Ucraina
Oficiali americani în Ucraina
25 aprilie 2022, 12:16

Oficialilor americani, care și-au încheiat săptămâna crezând că vor pleca în Germania luni dimineață, li s-a spus vineri după-amiază că planurile s-au schimbat.

Atât Blinken cât și Austin s-au îmbarcat în avioane militare de transport C-17 sâmbătă dimineață la Joint Base Andrews din Maryland, şi au decolat cu secretul misiunii intact.

Acest secret a ținut până la jumătatea zborului de nouă ore către Polonia.

Sâmbătă după-amiază, în timpul unei conferințe de presă în capitala Ucrainei, Zelenski a anunțat că Blinken și Austin vor sosi la Kiev a doua zi, potrivit The New York Times.

La scurt timp după aceea, un înalt oficial al Apărării aflat în avion cu Austin i-a informat oarecum timid pe cei trei reporteri care îl însoțeau pe secretarul Apărării că președintele Zelenski a aruncat în aer acoperirea operațiunii și că viitorul călătoriei era incert.

Pentagonul era pregătit pentru o serie de situații neprevăzute, așa că avioanele celor doi membri ai cabinetului şi-au continuat zborul.

După ce au sosit în Polonia duminică dimineață, Blinken și Austin s-au urcat în mașini și au fost conduși peste granița cu Ucraina într-o o călătorie de 11 ore cu trenul până la Kiev. Au fost însoțiți doar de câțiva dintre membrii personalului, iar locația lor a fost urmărită minut cu minut într-un centru de operațiuni tactico militare americane din Polonia.

Secretarii cabinetului s-au întors în Polonia, în apropiere de granița cu Ucraina, luni dimineață, după ce au călătorit aproape fără escală în ultimele două zile.

Imediat după informarea reporterilor, Blinken și Austin s-au întâlnit cu soldații din Divizia 82 Aeropurtată și le-au mulțumit trupelor pentru serviciul lor, apoi s-au îmbarcat în avioanele Forțelor Aeriene Americane pentru a se îndrepta către Ramstein.

În Germania, celor doi oficiali americanei li se vor alătura secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, și ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, pentru a oferi o actualizare a câmpului de luptă oficialilor din peste 20 de națiuni.

De asemenea, sunt aşteptate discuţii pe tema noului ajutor militar pentru Ucraina și a modul în care fiecare țară își poate folosi propriile industrii de Apărare pentru a produce bunuri aflate la mare cerere în Ucraina.

„Primul pas în luptă este să crezi că poți câștiga”, a spus Austin reporterilor. „Și ei cred că putem câștiga, noi credem că pot câștiga dacă au echipamentul potrivit, suportul potrivit.”

„Vom face tot ce putem – să continuăm să facem tot ce ne stă în putință pentru a ne asigura că le ajunge”, a adăugat el.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite